Кристиан Вигенин: Когато лявото е единно и има кауза, то може да печели

Юли 08, 2024 Новини БСП в медиите 0 255

Третият мандат е последен шанс за политическата система да излезе от това зацикляне, което лишава хората от перспектива

 „Задълбочава се кризата на политическата система в България. Затова мисля, че е дошъл моментът в това дъно, до което сме стигнали да се подходи държавнически, не просто да се повтаря, че трябва да има редовно правителство, но формациите да излязат с рецепти как това ще стане и да постигнем съгласие по основни приоритети.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Според него на този етап трябва да има редовно правителство с работещ парламент и това е възможно с третия мандат.

„Готови сме да водим разговори. Нашето разбиране не се е променило, че за да има работещо правителство за определен период от време, с определени ограничения, поставени от политическите формации, то трябва да има широка парламентарна подкрепа. Затова не разглеждаме третия мандат да е на една или друга формация, а по-скоро на парламента и шанс за политическата система да направи крачка напред, защото това зацикляне лишава и хората и държавата от перспектива“, каза Вигенин.

Той подчерта, че БСП не настоява да получи третия мандат, но ако го получи, ще подходи достатъчно сериозно към него. „Независимо кой го получи, ако има намерение да води разговори и да направи сериозен опит за правителство, ние ще участваме активно - след решение на Националния съвет“, посочи социалистът.

Кристиан Вигенин коментира, че в момента БСП прави своите анализи. „Когато си получил 7% на изборите и за шести път резултатът ти намалява, трябва да се направи бърза преценка как можем да излезем от това нанадолнище. Преценихме, че едната страна са отношенията с президента, а втората е затваряне на вътрешните фронтове, които изтощаваха партията. Третият елемент е събиране на лявото.  Но не става въпрос за механично събиране на лидери, които да седнат на една маса, а да съберем левите хора на едно място. Опитваме се, следвайки френския пример, да покажем, че когато лявото е единно и има кауза, то може да печели“, каза още той.

По думите му новото ръководство ще направим необходимото в партията да се проведе честен, свободен и открит разговор за посоката пред левицата.

“Нашата отговорност не е просто пред БСП, тя е пред държавата. В тази ситуация само лявото има капацитета и възможностите да представи убедителна алтернатива, но тя изисква много бързи и активни действия, защото времето се свива“, посочи Кристиан Вигенин.