Ивайло Калфин: Никога досега правителството така демонстративно не е обръщало гръб на приоритетите на хората

  Актуални и в наши дни съвети за управлението и почтеността на управниците прочете кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин в регионалната библиотека „Априлов - Палаузов" в Габрово

 

Актуални и в наши дни съвети за управлението и почтеността на управниците прочете кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин в регионалната библиотека „Априлов - Палаузов" в Габрово. Специално за него и съпругата му Цветанка директорката на библиотеката Савина Цонева изнесе от хранилището й Кодекса на  Габрово от 1836, писан собственоръчно и изрисуван от Неофит Рилски. Освен че трябва да се боят от Бога, управниците на селището не трябва да действат в полза на едни хора и в ущърб на други, е написал Неофит Рилски още в самото начало. Уникалният сборник от епохата на българското Възраждане, който има характера на общински устав,  разгледа с интерес и кандидатът на БСП за кмет на града Веселин Пешев.

Калфин връчи на директорката на библиотеката сума за абонамент за няколко периодични издания. Г-жа Цонева пък му подари каталог на библиотеката, както и сборник с текстове за българските корени на президентката на Бразилия Дилма Русев, чийто баща е от Габрово.

Ивайло Калфин и съпругата му разгледаха с интерес и няколко стари броя на в.„Известия", издаван от библиотеката в периода 1924-1944г и разпространяван безплатно до членовете на читалището. Калфин заяви, че ще се включи активно в националната кампания „Възраждане на българските библиотеки". Целта й е да възстанови проекта за обогатяване на библиотечните фондове, стартирал по времето на министъра на културата Стефан Данаилов.

По-късно Ивайло Калфин се срещна със свои симпатизанти в Трявна. „18-те кандидати за президент са разделени на две. От едната страна - кандидатът на ГЕРБ, от другата - всички останали. Те се противопоставят на това, което се случва в страната. Трябва да си голям майстор, за да направиш невъзможното - да обединиш срещу себе си леви и десни, центристи и националисти", каза Калфин. Той увери хората, че заедно със Стефан Данаилов участват в предизборната кампания заради две важни каузи. Първо - целта е президентската институция да остане независима. „Ако г-н Плевнелиев бъде избран за президент, институцията ще замълчи, защото Бойко Борисов ще й затвори устата. Така, както три седмици преди изборите замълча парламентът, затворен по предложение на председателката му Цецка Цачева, за да не се чува гласът на опозицията", заяви Калфин. По думите му това не трябва да се допуска, защото президентът трябва да бъде гарант на конституцията. Стана ясно още и, че той и Стефан Данаилов участват в изборите, защото „никога досега правителството така демонстративно не е обръщало гръб на приоритетите на  хората: доходите, работните места, здравеопазването".