Ивайло Калфин: Социалната криза чука на вратата

На среща със симпатизанти в музея на Васил Левски в Карлово кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин предупреди, че социалната криза чука на вратата, „защото обедняването е реално"

На среща със симпатизанти в музея на Васил Левски в Карлово кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин предупреди, че социалната криза чука на вратата, „защото обедняването е реално". „От Уолстрийт до Рим хората протестират и отказват да плащат огромните директорските бонуси, дивидентите и разточителните разходи на големите банки и фирми. Ножицата между бедните и богатите се е разтваря още повече. В България през последните две години се случва същото", заяви той.

Ивайло Калфин припомни, че опонентът му Росен Плевнелиев е казал, че президентът не раздава пенсии. „Но президентът може да предизвика дискусия и със силата на своите конституционни правомощия и авторитета на пряко избран от народа и да накара институциите да провеждат политики, чиято цел е реално повишаване на доходите на хората", обясни Калфин. Той даде пример, че онези 4,5 млрд. лева, които правителството е похарчило в повече от  приходите си, са всъщност шест пъти повече от необходимите средства за увеличаване на пенсиите, в съответствие с натрупаната през последните две години инфлация.       

Ивайло Калфин говори за два модела за развитие на президентската институция, които са се очертали от двата дебата между основните кандидати за поста. „Видя се, че ако бъде избран за президент, Росен Плевнелиев ще прави това, което реши Бойко Борисов. Вторият модел е президентът да запази самостоятелната си власт, каквато има по конституция и не само да ръкопляска на правителството. Ние със Стефан Данаилов ще работим за втория модел", каза кандидатът на БСП за президент. Той призова карловци да гласуват с бюлетина номер 8. Пожела успех и на кандидата на БСП за кмет на Карлово Найден Найденов, който се кандидатира за втори мандат.

При обиколката си в Розовата долина Ивайло Калфин е  придружаван от съпругата си Цветанка и от депутата от ПДКБ Петър Мутафчиев.  

Сутринта семейство Калфин бяха посрещнати с домашно месена питка и китки здравец от почитателите си в Клисура. Кандидат-президентът е особено популярен в града на Марко Балабанов, първият външен министър на освободила се от турско робство България. През 2008г. след посещение на външния министър Калфин в града и покана от негова страна, ученици от местното училище посещават министерството на външните работи и добиват впечатление за работата му лично от него.

По-късно Калфин положи венец пред паметника на Иван Вазов в Сопот и разговоря с граждани, въпреки ледения вятър. В село Баня кандидатът на БСП за президент се срещна с почиващи в санаториума за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.

В препълнен ресторант с негови почитатели в Хисаря Ивайло Калфин илюстрира по следния начин провала на социалната политика на правителството на ГЕРБ: „Преди 2 години безработните бяха 2 пъти по-малко и имаше 3 пъти повече пари за преквалификация, образователни програми. Днес доходите не са тема на правителството. Бойко Борисов излиза и казва, че вместо да вдига пенсиите с 10 - 15 лева, ще строи магистрали. Това е всичко друго, но не и социална политика". След края на срещата Калфин раздава дълго време автографи и пожела успех на Пено Бойновски, кандидат на БСП за кмет на Хисаря.