Нинова подписа със синдикатите споразумение за подкрепа от БСП на достойно заплащане във ВУЗ - овете

Май 17, 2024 Новини БСП 0 629

17.05.2024

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подписа днес споразумение с КНСБ и КТ „Подкрепа” за гарантиране на достойни възнаграждения на работещите в сферата на висшето образование и науката.

БСП поема ангажимент в срок до 30 юни 2024 г. да предприеме всички необходими действия в 50-тото Народно събрание за гарантиране изпълнението на закона за висшето образование и осигуряване на средства за ръст на заплатите, който да съответства на действащото законодателство съгласно последните промени в Закона за висшето образование, гласи споразумението.

Подписи под него поставиха и президентите на КНСБ и „Подкрепа” Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и Лиляна Вълчева и Валери Апостолов, председатели на образователните синдикати към двете структури. Гарант за изпълнение на споразумението е министърът на финансите Людмила Петкова.

Висшето образование е национален приоритет и ключов елемент от националната ни сигурност, тъй като то е гръбнака на човешкия капитал на нацията. Изграждането на граждани с демократични ценности, със знания и умения, изисква спазване на конкретни ангажименти от страна на държавата и политиците, за да може системата да бъде финансово обезпечена, а работещите в нея, да получават достойни възнаграждения, се казва в споразумението.