Нинова: Поскъпване на тока не трябва да има - искаме изслушване на министъра на извънредното заседание

Няма народът да плаща кражбите на ГЕРБ и ППДБ в енергетиката

„Въпросът за пенсиите е решен от МС, но от друга страна ПП-ДБ имат законово право по нашите правила за работа на Народното събрание да искат заседание и то трябва да се свика. Ние такава позиция изразихме на Председателския съвет – въпреки, че въпросът е решен, заседание трябва да има. Но, не е достатъчно това, което предлагат те. Ние направихме предложение за допълване на дневния ред, свързано с обявената информация, че се очаква драстично увеличение на тока. Искаме изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в народното събрание днес след проведения извънреден Председателски съвет.

Тя мотивира предложението на социалистите: „Знаете, че в енергетиката е пълен хаос  като се започне от корупционния договор „Боташ”, след това – през новата технология в АЕЦ „Козлодуй”, износът на въглища в Сърбия – купуване после на енергия оттам. Сглобката и служебните кабинети разбиха цялата енергетика и не може сега бедният народ да им плаща кражбите и далаверите”, посочи Нинова.

„Имаме и информация, че и „Топлофикация” е поискала увеличение – внесли са две искания, едно на една цена, друго на друга, никой не знае какво се случва. И изведнъж от 1 юли ще принудят хората да плащат с толкова голямо увеличение енергията. Това за нас е недопустимо”, добави лидерът на БСП към аргументите за изслушване на енергийния министър и председателя на КЕВР.

БСП настоява за това изслушване, за да се вземе отговорно решение на всякакви нива и институции: "Увеличение на тока не трябва да се допуска”, категорична бе Нинова.