Ченчев от Ловнидол: БСП прокара отново пътя до паметта за разстреляните ятаци в местността Петрова Чука

12.05.2024

„Не можеш да намериш паметника вече – целият е  обрасъл в гора и храсти, пътят е непроходим”, чува Венка Петрова, председател на НЧ „Зора-1908” в село Ловнидол за мястото, съхранило паметта за 6-ма души, отдали живота си за това да няма фашизъм у нас и подпомагали Габровско-Севлиевския отряд. Усилията й стигат и до социалистите в Севлиево. Не вярва когато чува, че пътят до Паметниа на майката вече е проходим, че теренът е почистен от обраслата трева и храсти. И другите думи запомних: „Има хора, които спазват обещанията си”, казва Венка Петрова за Станимир Стойчев, председател на БСП в Севлиево и за местните социалисти, които почистват целия район около паметника”.

Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в Габрово Иван Ченчев. И добави категорично:

„БСП има памет. Защото народ, който не пази историята си, е обречен, няма бъдеще. Две неща ще кажа: Каквото обещахме – го изпълнихме. И: когато БСП беше в управлението – паметници не се рушаха. Събориха се когато ПП-ДБ се прегърнаха с ГЕРБ.

Днес отдадохме почит пред шестимата борци срещу фашизма, разстреляни без съд и присъда в местността „Петрова чука” край Дряново на 29 февруари 1944 година: Ненко Велчов, Кунчо Кунчев, Минко Иванов, Стоян Метев, Иван Попов, Иван Касъров. Поднесохме цветя пред паметника на майката загубила, чедата си.

Преди това, заедно с председателя на БСП Селиево, социалисти от Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна застанахме с преклонение пред делото и саможертвата на героите от Априлското въстание в Севлиево и в манастира в Дряново.

БСП има памет за своята история”, написа в профила си във фейсбук Иван Ченчев.