Кристиан Вигенин: БСП и силно ляво или раздробени партии със задкулисни крепители – това е алтернативата пред избирателя

Май 12, 2024 Новини БСП в медиите 0 295

12.05.24 г.

Ако повече хора гласуват за партии като БСП, които не се подчинихме на задкулисието – стъпка по стъпка можем да си изчистим държавата, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.

„Това е паралелната държава, за която БСП говорим от години”. Така Кристиан Вигенин, водач на евролистата на „БСП за България” коментира скандалите в митниците  в предаването „Опорни хора” на България ON AIR. По думите му това е паралелната държавата, в която има чадъри, в която се допуска и служби, и МВР, и институции да знаят, че даден човек се занимава  контрабанда, а той да го върши години наред безпроблемно и да е на свобода. Държава, в която има кръгове, които си поставят хора на позиции, кукловоди, които управляват процеси пред очите на всички, които сменят политици и формации.

„Затова, когато се гласува - нека да се гласува за формации, които доказано не се влияят от такива задкулисни играчи. Ако повече хора гласуват за партии като БСП, които не се подчинихме на задкулисието – стъпка по стъпка можем да си изчистим държавата”, посочи Кристиан Вигенин.

„От всичките над 30 партии и коалиции, които се регистрираха за тези избори -  4-5 са леви, всички останали са десни и центристки. Обаче, никой не задава въпроса защо дясното не е обединено, някак си никой не се вълнува от този факт, всеки пита защо лявото не е обединено”, заяви в отговор на реплика на водещата социалистът.

„Проблемът на част от тези леви партии е, че те вместо да положат усилия да бъдем заедно, полагаха усилия да създадат нещо различно от БСП. Ние като БСП обаче казахме: искаме да създадем нещо различно за България, алтернатива за България, което е голямата цел. И затова много леви, патриотични, някои центристки, екологични организации тръгнаха с нас и ние показахме това само преди 10-на дни. И видяха, че ако ще има силно ляво – центърът на това ляво е БСП. Другите формации трябва най-после да го приемат този факт”, посочи зам.-председателят на БСП в разговора за силното ляво.

И добави: „Та, те поставят условия. Ние не сме отишли да кажем на АБВ или пък „Изправи се БГ” или както се казва сега – махнете Мая Манолова и ще се обединим”.

По думите му обединението няма да стане когато на една маса седнат всичките лидери,които някога са били в БСП, а после са напуснали. „Има шанс лявото да се обедини не през лидерите отгоре надолу, а да се обедини от начина, по който ще гласуват левите избиратели. Ние видяхме, че десните формации не могат и не искат да отстояват националния интерес. Това ще го направим ние, но трябва да сме по-силни”, категоричен бе Вигенин.

„Но мисля ,че хората го виждат – искат ли обединено ляво, което смятам, че в голяма степен представлява БСП. Или искат партии лидерски, раздробени и малки, които се поддържат на изкуствено дишане, колкото да атакуват БСП, част от тях със задкулисни крепители, които много държа БСП да не бъде силна. Това е алтернативата пред левия избирател”, посочи социалистът.

В разговора не се ли е загубил евродебата сред всичките тези скандали в държавата водачът на евролистата на „БСП за България” заяви, че се надява точно пък европейският дебат да изпъкне на фона на всички тези скандали, кални кампании на взаимното очерняне, които се водят, особено от първите две партии една срещу друга. „И когато хората тотално се отвратят от това, може би ще чуят какво имаме да кажем по европейската тема”, каза Вигенин като подчерта:

„Би трябвало дебатът по голяма част от темите в националните избори да бъде европейски, тъй като много национални политики зависят от това, което се случва в Брюксел”.