Проф. Гечев: БСП единствена не предаде хората и осигури 22 милиарда социална подкрепа

Май 12, 2024 Новини БСП в медиите 0 315

Социалната ни програма, както и досега, се базира на точни разчети и европейски практики, заяви кандидатът за евродепутат и водач на листата на „БСП за България” във Видин

„Винаги, когато правим предложения от БСП ги правим заедно с точни разчети откъде и как ще дойдат парите, с внимателен сравнителен анализ какво правят другите страни-членки на ЕС, какви са директивите, които трябва да изпълним в близките години. Правим го и сега пред нашите избиратели – цялата социална програма на БСП струва около 2.5 милиарда лева”. Това заяви в предаването „Офанзива” по Nova проф. Румен Гечев, водач на листата на „БСП за България” във Видин и втори в листата за евродепутат.

„За тези два милиарда и половина направихме анализи спрямо БВП, спрямо практиките в други европейски страни – уверявам ви, те не са проблемен разход. Защото прогнозата за следващите 3 години е за увеличение на брутния вътрешен продукт – ако е 205 милиарда тази година, през 2025 г. ще бъде 215 милиарда. БСП като предлагаме такива промени си даваме сметка за бюджетните приходи и затова предлагаме да расте и делът на бюджетните разходи в БВП, също по европейски тертип. И на трето място – БСП предлагаме промяна в данъчната система за доходите на физическите лица”, каза в разговора за програмата на БСП проф. Румен Гечев.

По предложенията на БСП за минимална работна заплата, отстоявани и досега – благодарение на социалистите тя стана 50 % от средната за страната: „1100 лева минимална работна заплата, т.е. 50 % от средната, е в пълно съответствие с европейската програма. Това не е толкова голямо повишение”, коментира проф. Гечев.

Той даде интересен пример с Румъния: „Там са постъпили много рационално като са направили разделение на минималната работна заплата на всички останали сектори и строителния тектор, където минималната работна заплата е по-висока с около 20 %”.

 

За позицията на БСП да се въведе необлагаем минимум до прага на бедност и поетапно прогресивно подоходно облагане Румен Гечев подчерта:

„Близо 2 милиарда лева ще вземе прогресивното данъчно облагане от хората с високи доходи и през държавния бюджет  ще ги върне при хората като инфраструктура, като социално подпомагане”.

Най-сериозният проблем е демографския, а той се решава с инвестиции и социално стимулиране, посочи социалистът в разговора по предложенията на БСП за това младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък,  да има безплатни лекарства за деца до 14 години и за възрастните хора над 75. Той подчерта позицията на БСП за преизчисляване на всички пенсии, като акцентира на посоката да не се гледа единствено увеличение на минималната, а на средната пенсия, тъй като това са хора, вложили труд, квалификация докато са работили за България.

„Фокусът в политиките на БСП върху социалното подпомагане е много сериозен, но не е единствено там, но и върху инвестициите и икономиката. Защото, само работеща икономика със стабилен икономически растеж, с висока производителност може да гарантира тези социални плащания и увеличението на пенсиите”, заяви проф. Румен Гечев.

„Твърдо за ядрена енергетика, за Белене и разширяване на АЕЦ „Колзлодуй”. И САЩ,  и Европа минават на писта - развитие и разширяване на ядрената енергетика”, категоричен бе социалистът.

„БСП заставаме достойно пред нашите избиратели и призоваваме да гласуват с № 24, защото сме единствената партия, която не се прегърна с ГЕРБ, не излъга избирателите си и работи за България последователно и принципно”, заяви проф. Румен Гечев и в отговора на въпроса къде – в Европарламента или в българския парламент каза:

„Тегли ме там, където мога да бъда по-полезен Причината да съм в политиката – аз преподавам икономическа политика у нас и в чужбина и винаги съм казвал, че е уникален шанс, тогава когато, освен да преподаваш как другите правят политика, да можеш да участваш в правенето на политика. Ще преценим кое ще бъде по-полезно за партията”.