Драгомир Стойнев призова: Държавата незабавно да включи в регулирания пазар два блока на ТЕЦ „Марица изток 2“

11.05.2024

Държавата незабавно да гарантира производството на електроенергия от въглища в комплекс „Марица изток“ през следващата една година, като включи два от блоковете на ТЕЦ „Марица изток 2“ в регулирания пазар. За това призова Драгомир Стойнев – водач на листата на „БСП за България“ за парламентарните избори в 27 МИР – Стара Загора. По думите на Стойнев, който е и бивш министър на енергетиката, в настоящата ситуация това е единственото разумно действие от страна на правителството, което ще даде сигурност. „Незабавно министърът на икономиката трябва да издаде заповед за включването на два блока от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ в производството на електроенергия за регулирания пазар. Това ще успокои хората в региона и ще гарантира работата на комплекс „Марица изток“, заяви Стойнев. Основание за подобно решение той даде с липсата на ясен план за либерализацията на пазара на електроенергия, както и с решението на Народното събрание от 30.01.2020 г., свързано с гарантиране на работата на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

„БСП за България“ даде официален старт на предизборната кампания за парламентарния вот в Стара Загора тази вечер с представяне на листата с кандидати. Минути преди това пред старозагорските медии Драгомир Стойнев акцентира върху ключовата роля на партията за отлагане на либерализацията на пазара на ток за бита. Стойнев подчерта, че БСП ще работи за дългосрочно решение за комплекс „Марица изток“. За тази цел водачът на листата в Старозагорско призова за цялостна преработка на Териториалните планове за справедлив преход, тяхното изготвяне да бъде поверено изцяло на държавата, а не на частни НПО организации. Той подчерта, че социалистите застават твърдо зад позицията за промяна на „Зелената сделка“ и че България вече е изпълнила ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата от 1990 г. От БСП настояват още цената на емисиите да не се определя административно и да не тежи на въглищното производство. В опит да бъде избегнато обезлюдяването на въглищните региони в резултат на трансформацията Драгомир Стойнев припомни, че БСП предлагат и конкретна стъпка. „Тези региони да бъдат освободени от данъци. По този начин ще бъдат привлечени инвеститори, които да открият нови работни места, за да задържат хората“, мотивира предложението на БСП водачът на листата с кандидати на партията в Стара Загора.

„Българските миньори не искат подаяние. Те искат с честен труд да изхранват своите семейства“, заяви на старта на предизборната кампания Драгомир Стойнев. Своята подкрепа за кандидатите на „БСП за България“ в 27 МИР – Стара Загора, даде и водачът на листата на формацията за европейските избори Кристиян Вигенин.

Кандидатите на „БСП за България“ за изборите 2 в 1 са под номер 24 в бюлетината.