Свиленски: Само БСП може да спре на 10 юни да получим отново модела "Борисов"

Лявото не е обединение за постове, както говорят Григорова и Манолова, а за политики в подкрепа на хората. Ние можем да кажем: минималната заплата стана 50 % от средната, благодарение на БСП – а те?

„БСП от първия ден казваме, че искаме да направим ляво обединение около идеи, около политики, около действия в името на България, на българските граждани, на левите хора. От другата страна, обаче - от Ваня Григорова, от „Левицата” получаваме: „Дайте ни места в листите”. И когато на 1 май поканихме всички леви хора да дойдат да се обединим, те казаха: „Много късно – вашите листи вече са подредени”. Т.е. - Ваня Григорова, Мая Манолова, „Левицата” ги интересуват единствено водачески места в листите. Тях не ги интересуват, примерно, проблемите на работещите, проблемите за минималната работна заплата”.

Това каза водачът на листата на „БСП за България” в столичния 24 МИР Георги Свиленски в предаването „Събуди се” на Нова и веднага добави:

„Да, те ще ги говорят за това. Но въпросът е да реализират това, за което говорят, така че когато застанем пред избирателите, да можем да говорим открито. Аз мога да говоря открито: Минималната работна заплата вече е 50 % от средната, благодарение на БСП. Това се случи не благодарение на „Левицата”, не благодарение на Ваня Григорова, а благодарение на БСП. И това трябва да се знае”, посочи социалистът.

„Лявото не е обединение на Григорова, Нинова, Манолова – лявото е обединение на българските граждани, на левите избиратели за прокарване на леви политики. Аз не съм чул леви политики от тези партии – единстеното е места в листите”, каза Свиленски като на реплика на водещата отговори:

„Ваня Григорова каза, че повишаването на пенсиите не е социална политика. Тя казва, че 2 милиона пенсионери – това, което направи правителството с участието на БСП, вдигайки рязко размера на пенсиите, не било социална политика”.

В разговора за лявата алтернатива водачът на „БСП за България” в столичния 24 МИР каза още:

Дали ще влязат „Левицата” и „Солидарна България” зависи от левите избиратели и тук е мястото да призова тези хора, които наистина искат в българския парламент да има широко, обединено ляво представителство - да гласуват за „БСП за България”. Тъй като и социологическите проучвания, които излязоха, не дават на тези партии място в българския парламент. То, това е и целта на създаването на тези партии – БСП да бъде с ограничен брой народни представители в българския парламент, за да може ГЕРБ, ДПС, ПП да правят сглобки.

„Калоян Методиев беше началник на кабинета на президента Радев – тогава нямаше гласове на недоволство. Тези, за които сега говорите, че недоволствали тогава също подкрепиха президента Радев. Калоян Методиев е експерт, специалист, гражданска квота в нашите листи, нали се търси разширяване. Затова, сега от тези избори, плюсът би могъл да е обединяването на левия вот, концентриран в една партия и коалиция, която защитава левите хора – БСП за България”, каза в отговор на въпрос на водещата Георги Свиленски.

За възможните коалиции: „БСП сме показали, че можем да водим разговори с всички партии. Въпросът е за какво говорим. И когато имаме срещу нас партии, които не мислят за българската икономика, не мислят за българските граждани, а мислят единствено за добро представяне пред евроатлантическите си партньори - този разговор спира. Така че, когато сложим програмите на масите, когато видим около какво можем да се обединим, те ще излязат и партньорите, ако има такива”, коментира социалистът.

Свиленски обаче бе категоричен: „С ГЕРБ няма как да влезем в коалиция, в съвместно управление, тъй като ние 15 години се борим с този модел – моделът „Борисов” и той трябва да бъде разграден. За съжаление, ПП, които с тази идея влязоха в политиката, употребиха протестите през 2020 година и още при първа възможност се коалираха с ГЕРБ. Това ние няма как да го направим”.

На репликата, че БСП е била в коалиция с ПП Свиленски отгоори: „Да, и когато бяхме България беше на първо място по индустриален растеж, по икономически растеж, повишени бяха пенсиите, доходите, не бяха събаряни паметници”.

 

„Това,  с кого ще управляваме, първо ще го решат българските избиратели на 9 юни. Правителство в коалиционен формат от една-две партии няма как да се случи, освен ако не е това, което вече заявяват и и ГЕРБ, и ДПС, и ПП – че ще има нова сглобка. ГЕРБ вече явно заявяват, че Борисов трябва да бъде премиер и че те с друг премиер няма да се съгласят”, коментира Георги Свиленски и добави:

„На българските избиратели трябва да им е ясно от първия ден на предизборната кампания какво ще получат на 10 юни – ГЕРБ първа политическа сила, Борисов премиер. И аз сега задавам въпроса – това ли очакват, това ли искат: да се върнем години назад, когато всички се борихме срещу този модел, отново да си го получим на 10 юни?”, попита социалистът.

Машини или хартия на вота: „За машината стана ясно, че се променят кодове, че се снимат кодове, неясно защо. Ние от още на предишните избори призовахме нашите избиратели да гласуват на хартия. В цяла Европа и в цял свят се гласува на хартия – важното е да не се манипулират след това резултатите. Възможностите за манипулация са от хората – така че да бъдат бдителни членовете на избирателните комисии. Но машината дава възможност това нещо да се прави от определени хора за определени партии”, заяви Георги Свиленски.

В разговора за данъците и предложенията на БСП за справедлива данъчна политика: „Ако питате за плоския данък – това вече го чуваме от МВФ, от Световната банка, че трябва да се върви към прогресивно данъчно облагане. Само че за такова трябва мнозинство от 121 народни представители. Да, ние сме за въвеждане на подоходно облагане – младите семейства да бъдат облекчени, да има необлагаем минимум, младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци”, посочи Георги Свиленски, водач на „БСП за България” в 24 МИР-София.

„БСП за България” се явава на тези избори с № 24 в интегралната бюлетина.