Проф. Румен Гечев, БСП: Европейският съюз има нужда от нов икономически модел

11.05.2024

„От десет години работя в парламентарните бюджетна и икономическа комисии и виждам как нашите закони се движат в тунела на директивите, които ни се спускат от ЕС. И затова е много важно решенията в Брюксел да се вземат от хора, които са професионалисти, които могат да убеждават и които могат да направят така, че тези директиви да отговарят на българския интерес.“ Това заяви проф. Румен Гечев, кандидат за евродепутат от „БСП за България“, в предаването „Панорама“ на БНТ.

„Имал съм честта да бъде председател на Комисията за устойчиво развитие на ООН в Ню Йорк, която разработи критерии и показатели за устойчиво развитие, а устойчивото развитие е залегнало в ключовите цели и програми на ЕС, така че се чувстваме компетентни в тази сфера“, добави социалистът.

По думите му БСП участва активно в работата на Партията на европейските социалисти, като самият той от 10 години е част от срещите на експерти икономисти от националните парламенти и от Европейския парламент.

„Наблюдавам нарастване на хармонизацията ни по отношение търсенето на нови регулативни инструменти за стимулиране на европейската икономика и за подобряване на социалната защита на гражданите на ЕС, така че имаме общо поле за действие. Имаме обаче и съществени различия с ПЕС. От БСП не подкрепяме тяхната позиция за санкциите срещу Русия, тъй като те доведоха до големи загуби за Европа. И второ, БСП категорично застава в защита на традиционните разбирания за българското семейство“, посочи проф. Гечев.

Кандидатът за евродепутат от БСП бе категоричен, че на тези европейски форуми, като представител на ПЕС, никой не му е нареждал какво да говори и това, че са от едно европейско политическо семейство, не може да го накара да вземе решение, което да противоречи на българския национален интерес.

Според него ЕС е безгласна буква в световната дипломация по ред причини, една от които е, че няма европейска армия.

„Европа е жертва на конфликта в Украйна. Вижте какви са резултатите: икономическият растеж на ЕС през 2022 г. беше 3,4% годишно, сега слезе на 0,5% и половината страни са в икономическа криза. Русия имаше негативен растеж от -2,2% през 2022 г., излезе на 3,6% в резултат на санкциите. България от 3,4% слезе на 1,8%. Защо – защото Европа се отказа от евтините енергийни ресурси на Русия и те отидоха в основните икономически конкуренти на ЕС – Китай, Индия и САЩ, при които се наблюдава икономически растеж“, обясни Румен Гечев.

„Мотото на БСП в кампанията е „Достойна България в мирна Европа“. Достойна България означава, че няма как да приемем арогантния език на г-н Мицкоски, който е забравил, че Северна Македония е кандидат за член на ЕС, а не обратното“, коментира проф. Гечев по повод думите на северномакедонския политик.

Позицията на БСП е, че договорът със Северна Македония трябва да се изпълнява и да не се променя, потвърди социалистът.

„Европейският съюз има нужда от нов икономически модел и преосмисляне на геополитическите принципи, които следва, тъй като светът се променя. Ние имаме нужда от по-добра хармонизация в икономическите политики, по-добра координация във външните политики, така че да направим Европа по-силна икономически. Това ще даде възможност тя да бъде по-силна и социално, и в отбранително отношение“, каза в заключение проф. Румен Гечев.