БСП: Договорът за самолетите F-16 загробва Българската армия

30.04.2024 г.

„Преди една година започнахте като коалиция на войната и сега този парламент завършва по същия начин. Явно е, че нищо не научихте за тази една година.“ Така се обърна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов към представителите на бившите управляващите в парламента.

По думите му надали има по-срамен договор от този за самолетите F-16.

„Отдавна трябваше да има комисия кой и как го е подписал и съм сигурен, че рано или късно ще има“, подчерта Гуцанов и добави: „От 2018 г., откакто Народното събрание гласува три проекта за модернизация на Българската армия, са дадени 8,5 млрд. и срещу тях за тези 6 години няма нищо, което да е влязло на въоръжение. Няма друга страна в света, която да си е платила на 100% прескъпите самолети и те да не идват вече 6 години. И заедно с това да сте поръчали втора ескадрила, която е по-скъпа, отколкото първата.

„Надали е имало такива национални предателства, каквито вие извършихте през последните години – и то в две от най-важните сфери, каквито са отбраната и енергетиката“, заключи социалистът.

„През 2019 г. бе подписан един срамен и убийствен за Българските военновъздушни сили и за българските данъкоплатци договор“, каза и проф. Румен Гечев за договора за изтребителите F-16.

„Все още няма нито един чертеж, който да се е превърнал в самолет, кацнал в България с вече 2 години закъснение, обаче доставчикът диктува да се променя договор, който не е започнал да изпълнява. И какво се променя? Въвежда ли гаранция са самолети, чието въоръжение е по 200 млн. долара? Не въвежда. Дава ли ни в тези поправки в договора цени на резервните части оръжия, с които ще ни съдерат кожата, тъй като сме подписали празен чек? Не дава“, посочи той.

„Този договор загробва и съсипва ВВС на България, съсипва боевата готовност на Българската армия и ще блокира възможността на Министерството на отбраната и държавния бюджет в следващи години да продължи някакво възстановяване на армията“, обобщи проф. Гечев.