Корнелия Нинова: Ние останахме единствената алтернатива, която не се прегърна с мафията

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“

Уважаеми български граждани,

Приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните 10 години, който ще остави тежки последици за години напред в обществените и политическите отношения на България.

Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото. Защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Някой си въобразяваше, че може да има променена мафия. Не може. Получи се мафиотизирана промяна. Резултатът от тези десетина месеци са изпиране на корупцията на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция в България – Народното събрание. Това е резултатът.

Но има и още по-тежък – отблъскването на българските граждани от политиката, от желанието да участват в избори. Поредното разочарование. Отхвърлянето на политическата класа. Презирането на собствените ни институции. Това ще има дългосрочни и тежки последици върху българския политически и обществен живот.

Институционално вреден парламент, защото се състави мнозинство, което посегна на основните начала в българската конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата. Вместо съдебна реформа, която цели справедливост, се направи съдебна реформа, която задълбочи всички пороци в съдебната система. Но нещо повече – съдебна реформа, която довежда да политическо овладяване на съдебната система. Затова казвам и тук – промяна с тежки последици за години напред.

Всичко това, уважаеми българи, беше облечено в параван на евроатлантическо мнозинство, което ще изведе България на прогресивен и европейски път с приемането ни в Шенген, приемането в еврозоната и реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Нищо от това не стана. Евроатлантическият дух се изпари през комина. Останаха скандалите, корупцията, меренето на регулатори, на постове и на схеми. Това е резултатът от този морално и институционално вреден 49-и парламент.

Разбира се, ние през цялото време бяхме дистанциране и от начина на правене на политики, и от съдържанието на законите, които се приемаха. Защото приемахте лобистки по съдържание закони с най-ниска форма на законодателна култура по начина, по който ги приемахте – на две четения едно след друго, поправка на поправката, отмяна на поправката. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност за всяко семейство и за всеки човек. В резултат на принизен законодателен процес – и по форма, и по съдържание.

Когато критикуваме като опозиция обаче, мисля, че е редно да кажем пред българските граждани и какво свършихме. Ние сме доволни от това, което групата на „БСП за България“ свърши в 49-ото Народно събрание. Сухата статистика се изразява във внесени 19 закона, 180 предложения между първо и второ четене на закони на други парламентарни групи, 27 проекти за решения, 3 от които са вотове на недоверие, 1 искане за оставка на председателя на Народното събрание, 39 декларации от трибуната, 385 питания и въпроси към министри, 18 изслушвания на министри и над 70 публични прояви чрез брифинги и пресконференции.


По-важно е обаче какво стои зад тази статистическа активност. Нито за момент не отстъпихме от обещаното пред вас, уважаеми българи. Повечето от законопроектите, декларациите и решенията, които внесохме, бяха ориентирани към подобряване на качеството ви на живот, на установяване на сигурност и стабилност в държавата, на гарантиране на националния интерес. Наши са предложенията за: увеличаване на минималната заплата до 50% от средната; увеличаване на майчинството за отглеждане на дете през втората година до размера на минималната заплата; освобождаване от данък на младите хора до 26 години и за първа работа, както и на хората, които получават доходи до прага на бедността; увеличаване на възнагражденията на служителите в системите на МВР и Министерството на отбраната; преизчисляване на пенсиите с нов коефициент от 1,35% и т.н.

Днес сме свидетели на ужасяваща картина за демографското състояние на България. И много изненадващо чух днес от медии – предложения на колеги за мерки за детски градини, за учебници, за подкрепа на млади семейства – неща, които „БСП за България“ отдавна сме предложили, някои от тях са приети, други сте отхвърлили с много остри аргументи, че това е популизъм. Но всички знаят, че демографската смърт на България може да бъде избегната единствено с конкретни стратегически решения и решения, които са гарантиране с приемственост между 5-10 и колкото искате правителства и политически партии. Ние, от „БСП за България“, и през този парламент твърдо стояхме на тези позиции – предлагахме, отстоявахме и някои от тези решения са приети.

На второ място – големият проблем за бедността и неравенствата. Също предприехме конкретни мерки да бъдат намалени неравенствата и бедността и да се увеличат доходите на хората.

Втората група проблеми, които стояха на нашето внимание – борбата с монополите, корупцията и кражбите. Винаги сме твърдели, че при управлението на Борисов се крадяха 10 млрд. лв. Сега сигурно са повече. Защото с добавката от сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ, вероятно и кражбите са се увеличили. Борбата с корупцията – естествената, истинската, докрай борба с корупцията, може да гарантира сериозни приходи не само за социалната политика, която е наш приоритет, но за развитието на една нормална, реална икономика, която да гарантира приходи в БВП. Ето защо през цялото време на работата на нашата парламентарна група бяха ориентирани към борбата с кражбите, борбата с монополите. Законът за колективните искане е наше дело, наше настояване и наша битка в залата.

На трето място, като групи проблеми, БСП изведе напред актуални въпроси като борбата с пияни и дрогирани шофьори, борбата с каналджийството, предложенията за увеличаване на наказанията за детска порнография, за отнемане на МПС на пияни и дрогирани шофьори и т.н. Актуални и адекватни на времето си бяхме през цялото 49-то Народно събрание.

Но нашата най-голяма и единствена като партия и коалиция заслуга е, че от начало до край, не само в този парламент, а и в няколко предишни, бяхме, сме и ще бъдем неотклонно, непоклатимо и на всяка цена борци срещу паралелната държава, дълбоката държава, задкулисието и договорките, за които 49-ото Народно събрание беше най-голямата еманация. Сигурно винаги го е имало, затова и винаги сме се борели, но вие го доведохте до висота, като го превърнахте в държавна политика, узаконихте го в законите, заложихте го в Конституцията, с което нанесохте непоправими щети на България. Непоправими на този етап, надяваме се, поправими на 9 юни и след това. Ние оставаме единствената алтернатива: борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани – по-добър живот. Ние, от „БСП за България“, ще се борим за това.