Атанас Зафиров: Има сериозна консолидация около БСП

Апр 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 616

29.04.2024

„Повече от месец се намираме в неформална предизборна обстановка – видно е от работата на парламента, комисиите и законодателството, което се приема.  Машинното гласуване показа много несъвършенства, които сме имали възможност да критикуваме на последните избори. Въпреки това смятам, че начина, по който в момента се организират изборите е възможно най-приемлив, а именно смесената форма на гласуване.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

По-притеснителен по думите му е политическия момент, че с нескопосаните промени в Конституцията, които бяха направени се допусна в момента да ни управлява служебно, но реално политическо правителство – доминирано изцяло от ГЕРБ и наредено от Бойко Борисов. „Това поставя под съмнение честността на изборите. С политическо ръководство на МВР се опасявам, че някой ще се изкуши. Обръщам се към всички партии да има разум и да не го допуснем. Всеки съмнителен ход на кабинета трябва да бъде показван на обществото“, добави социалистът.

„Много често нашите представители в секционните комисии се оказват сами срещу всички. Ако приемем, че в партиите вървят не много добри процеси – би трябвало гражданското общество да бъде защитено. Особено за северозапада ние много отдавна алармираме, че вървят ужасяващи процеси. В Монтана и Видин загубихме мандатите имено поради подобни вмешателства в изборния процес. Бил съм свидетел как се правят опити да се корумпират цели комисии. Много по-лесно е да купиш една комисия вместо да купиш избирателя. На този пазар БСП не участва“, коментира той за част от проблемите в изборния процес.

Зафиров бе категоричен, че е подавал много сигнали в изборния ден и вместо да викат въпросните дилъри на гласове от компетентните органи разпитват него откъде познава тези лица. „А в голямата си част хората предпочитат да остават анонимни“, довърши той.

„Ами няма да бъдат патерици, защото няма да влязат в Народното събрание“, така Зафиров коментира обвиненията на Ваня Григорова към БСП.

Според него няма разцепено ляво пространство. „Има сериозно консолидация около Българската социалистическа партия и нейните партньори. Тя ще стане ясна само след 2 дни на голямата среща, която правим. Време е България да бъде управлявана от ляво-патриотична формация. Затова и ние се обръщаме с апел към всички здравомислещи хора. Не може човек, който излъга избирателите, че иска да е общински съветник и само седмица след това тръгна да решава проблемите на държавата да говори за излъгани избиратели и общински съветници“, допълни зам.-председателят на социалистите.

„Ще има много сериозен срив на доверие във всички партии, които участваха в сглобката и много сериозно повишаване на гласовете в ляво-патриотичното обединение около БСП. Очаквам поне едно извънредно заседание на парламента, за да довършим Закона за хазарта. По отношение на Боташ нещата вече са в компетентните органи и сме изтъкнали нашите опасения. За нас това е договор, който е изключително тежка щета върху България“, каза в заключение Атанас Зафиров.