БСП: Доплащанията за самолетите F-16 ще съсипят бюджета ни

Още през 2019 г. предупредихме, че се подписва срамен и унизителен за България договор, припомниха депутатите социалисти

„Преди няколко години Народното събрание взема решение за три проекта. Да се купят първите осем изтребителя, всичките до един от които са платени. Второто е да започне модернизация на военноморските сили. И третото е да се закупят нови машини за пехотата. Дотук са дадени близо 9 милиарда. И някой знае ли какво сме получили за тези години - нищо.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на изменение на договора за доставка на самолетите F-16.

И попита управляващите: „Това не е ли национално предателство - единствено за потупване по рамото, че се правите на големи евроатлантици? А това в интерес на България ли е? Колко пъти трябваше да ви казваме какви са цените на F-16 блок 70? Знаете ли, че за 16 броя F-16 блок 70 Бахрейн са дали милиард и двеста милиона долара срещу българските милиард и 673 милиона долара. Как ви се струва тази разлика?“

Според него отдавна е трябвало да се направи комисия и разследване за сделката за самолетите F-16, по примера с договора с „Боташ“, чийто доклад вече е в европрокуратурата.

Гуцанов посочи, че самолетите още не са дошли, независимо, че вече е направена първата вноска и за втората ескадрила F-16.  „И още нещо - Щатите дадоха 61 милиарда долара на Украйна преди няколко дни. Забелязахте ли, че от тях 50 милиарда отидоха във военнопромишления комплекс на САЩ. Така се прави - захранваш своята индустрия и своята отбранителна способност. Някой направи ли нещо да увеличи военнопромишления комплекс на България? Или може би бойните машини “Страйкър“, които купихте на старо за една безумна цена, отново нарушавайки решението на народното събрание от 2018 година?“, отбеляза социалистът и заключи:

„Вие сте срам за това, което правите в областта на отбраната.“

„Предлага ни се поредна промяна на злощастния, престъпен и обиден за България договор. И едно към едно става това, за което още през 2019 г. от БСП предупредихме“, посочи народният представител проф. Румен Гечев.

По думите му той е унизителен и едностранен, като производителят е определил цена, която обаче може по всяко време да променя и това вече става.

„Вие знаете ли какво ще подписваме ние днес? Не знаете. Този договор няма цена. Ще ни съдират кожата, защото могат да променят цената и производителните линии. Вие ще гласувате от сглобката, разбира се, защото,  като сте ни вкарали в капан веднъж, ще я караме, докато не ни съдерат кожата пет пъти. Ще променят производствените линии, ще променят въоръженията, ще променят цените“, обърна се към народните представители проф. Гечев.

А на служебния министър на отбрана Запрянов заяви: „Вие подвеждате, като  казвате, че цената била много хубава и няма да има допълнителни разходи по наземната техника. В момента харчим милиони, за да модернизираме летището за специалните изисквания на самолетите F-16. И докато боядисвате БТР-и за Украйна, в Министерството на отбраната нищо не правихте – летището е наводнено и до никъде не сте стигнали. А като не е готово летището, по договора, който сте подписал, ще трябва да плащаме наем на САЩ за това, че самолетите стоят там и няма къде да кацнат в България.“

Той упрекна също министъра, който по това време е преговарящ по сделката, че договорът е подписан без никакви неустойки.

„Знаете ли, че по европейското и българското законодателство ни се дължат лихви по забавяния на доставки и 70% от сумата вече е наказателна. Това означава, че доставчикът трябва да ни достави още 5-6 самолета безплатно, понеже е нарушил договора. Но това няма да се случи, защото сте подписал договор без никакви права“, категоричен бе Румен Гечев.

И заключи: „Този договор е огромна загуба на средства за България всяка година. А тези промени, които започват да се правят по него, са само началото на съсипването на бюджета ни. Тепърва ще има да доплащаме и за допълнителното въоръжаване на самолетите. Срам и позор.“