Атанас Зафиров: БСП не се отклонихме нито на сантиметър от поетите пред избирателите ангажименти

Апр 26, 2024 Новини БСП в медиите 0 280

Следващото правителство трябва да бъде надпартийно и експертно, което да разгради модела „ГЕРБ“

„Оставката на Росен Желязков е един много логичен завършек на това Народно събрание. Парадоксалното е, че една от партиите, която беше активен участник в сглобката, накрая осъзна провала на това управление и се включи в искането на оставката на председателя на парламента.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров пред Euronews Bulgaria.

Той посочи, че социалистите последователно са искали оставката на председателя на парламента заради системно нарушаване на правилника за работа на Народното събрание и опитите за затваряне устата на опозицията.

Зафиров бе категоричен, че не се е заформила коалиция около този акт, като посочи, че е имало и други примери, когато парламентарните групи са гласували единно.

„Такъв е Законът за отбраната и въоръжените сили, когато всички партии показахме, че когато става въпрос за защита на националния интерес и повишаване на заплатите на военнослужещите, можем да бъдем единни. Така че такива примери има, друг е въпросът каква е мотивацията на партиите. Аз смятам, че БСП беше най-последователна в това Народно събрание и не сме се отклонили нито на сантиметър от ангажиментите, които сме поели пред своите избиратели“, коментира социалистът.

Атанас Зафиров припомни позицията на БСП да не участва под никаква форма в колаборация с ГЕРБ и да бъде ясна алтернатива на техния модел на управление.

„БСП е единствената партия, която не се изкуши да участва в сглобка и съм убеден, че това ще бъде разчетено правилно от българските избиратели“, каза още той.

Според него следващото управление трябва да бъде надпартийно и експертно, обединено около национални приоритети и ясна програма. 

„Едно от нещата, което това правителство трябва да поеме като ангажимент, е битката със задкулисната държава, а тя минава през разграждането на модела „ГЕРБ““, подчерта Зафиров.

„Последните 10 месеца бяха едно загубено време за България. Искрено се надявам следващото Народно събрание да покаже различен начин на поведение, включително в ръководството си. Начинът, по който функционираше този парламент беше една от причините в българското общество да има сериозна демотивация и да сме свидетели на все по-ниска избирателна активност, което води и до все по-странни форми на управление на държавата“, каза в заключение Атанас Зафиров.