Александър Симов: БСП е единствената партия, която не се прегърна с Бойко Борисов

Апр 21, 2024 Новини БСП в медиите 0 404

БСП започна да връща доверието към себе си

„Ние сме в ситуация на една епична измама – пълна политическа катастрофа и забъркването на България в един цикъл на перманентен скандал. От създаването на сглобката през месец юни, всяка седмица имаше по 3 скандала – тези поставиха нови рекорди.” Това коментира членът на Националния съвет на БСП Александър Симов пред Euronews Bulgaria.

„Има опит на ПП-ДБ да се правят на девици, които все едно не са били в брак с ГЕРБ 9 месеца. Спомням си изявления на Лена Бориславова и на Кирил Петков, които на втория месец  от сглобката казваха, че моделът „Бойко Борисов” вече го няма – сега изведнъж пак моделът се оказа виновен”, заяви той.

По думите му ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ са авторите на този конституционен блокаж, в който се намираме и като такива, трябва да поемат отговорност за това.

„Има процес на противоборство вътре в паралелната държава. Това не е сблъсък на добрите срещу лошите, а сблъсък на два мафиотски клана, които очевидно са се счепкали за безкрайно количество ресурси. Живко Коцев има много какво да обяснява за своите контакти и снимки, отделен въпрос е как тези снимки попаднаха в медиите и в кои медии”, каза Симов за скандалите в митниците и МВР.

И обясни своя прочит на цялата ситуация: „ГЕРБ дадоха много власт на ПП-ДБ, те преядоха с нея, а през цялото време са били дебнени и е чакан моментът, в който да бъдат изобличени като поредната корупционна паяжина, която е взела властта. И да, ПП-ДБ вече са партия на корупцията  и на статуквото след всичко онова, което видяхме.”

Според Александър Симов след изборите ще има пренареждане, но подчерта: „Ако се създаде нова сглобка в същия формат, ще стане ясно, че „Продължаваме промяната” всъщност са пазачите на Пеевски и оттук нататък те са поредната партия, превзета от този октопод.”

По неговите думи единствената формула за някакво по-нормално управление е предлаганият от БСП вариант да се създаде експертно правителство, равно отдалечено от всички партии, с година-година и половина мандат на действие, за да бъдат решени няколко конкретни задачи.

„БСП преминахме през своите кризи през последните няколко години, но на тези излизаме с нещо, което е много достойно – фактът, че сме единствената партия,  която не клекна пред ГЕРБ. Всички се прегърнаха с Бойко Борисов, само ние останахме там, откъдето тръгнахме – при нашите избиратели и декларацията, че няма да се съюзим с ГЕРБ, с ДПС и с целия този мутренско-олигархичен модел на паралелната държава”, отбеляза социалистът.

Симов коментира и напрежението между социалистическата партия и нейните евродепутати: „Говоря като човек, който лично е инвестирал своето доверие в Елена Йончева. Аз обаче, гласувайки за нея, не съм гласувал за човек, който да подкрепя Истанбулската конвенция или да не се съобразява с решенията на Националния  съвет. Никой в БСП не е искал нашите евродепутати да са ни кукли на конци без собствено мнение, но сме искали поне да се съобразяват с някои от нашите най-важни решения. И когато това не се случва, аз повече на такива хора не мога да вярвам.”

По неговите думи в лявото отдавна зрее желание всички партии, които обявяват себе си за леви и патриотични, да седнат на една маса и да видят какво ги обединява.

„Вярвам, че това е процес, който отговаря на интересите на левите избиратели  и е правилната посока”, каза Александър Симов за анонсираното от социалистите голямо ляво обединение.

А за предстоящите избори той прогнозира: „Смятам, че БСП ще има по-добър резултат. Виждам, че партията е на пътя на връщане на доверие към себе си.  То няма да е бързо, но процесът започна.”