Драгомир Стойнев: Главчев показа, че се влияе от Бойко Борисов – не е способен да организира честни избори

Апр 21, 2024 Новини БСП в медиите 0 416

„Великолепната чевторка” Борисов, Петков, Пеевски и Иванов, които промениха Конституцията, са виновни за задълбочаващите се проблеми, смята социалистът

„Служебният кабинет ражда нови мини кризи, които рушат доверието на гласоподавателите.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев в ефира на NOVA News.

По думите му БСП иска оставката на служебния премиер Димитър Главчев заради силните съмнения в обществото, че неговият кабинет е способен да организира честни избори.  

„Главчев ясно показа, че се влияе от лидера на ГЕРБ. Всички видяхме как Бойко Борисов дава указания на министър-председателя. За нас това е недопустимо”, подчерта Стойнев. 

Според него отговорни са политиците, променили Конституцията.

„Аз ги наричам „Великолепната четворка” – Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Христо Иванов, които направиха така, че вместо да се решават проблемите, те стават все по-тежки и по-нерешими. А между тях има двама юристи, които носят най-голяма вина – Делян Пеевски и Христо Иванов”, посочи социалистът.

„Ситуацията става все по-комична”, каза Драгомир Стойнев относно предложението на Димитър Главчев да поеме и поста на министър на външните работи.

„Да припомним, че само преди няколко дни той сформира този кабинет уж по свое предложение. Но изведнъж да започваш да сменяш министрите без обяснение и сега да искаш сам да се нагърбиш с такава сериозна политическа задача - това е несериозно”, отбеляза депутатът от БСП.

По думите му служебният министър на енергетиката Владимир Малинов също се носи с голямо доверие от ГЕРБ и ще слуша ръководството на партията. И припомни, че той е сред хората, подписали споразумението за „Боташ” и в момента ще трябва да предоговори нещо, в което самият той е участвал.

„Има много въпросителни около този договор. Да оставим настрана, че сме задължени да плащаме всеки ден по 500 хиляди долара за газ, който не ни трябва, най-големият проблем е, че в него няма клауза, с която той да бъде прекратен от българска страна, докато може да бъде прекратен от турската страна”, обясни Драгомир Стойнев.

Според него той е подписан при много странни обстоятелства и подчерта, че не е било работа на служебния кабинет на президента Радев да поема такъв огромен ангажимент за 13 години.

„Не е случайно, че Европейската комисия разследва този договор. Ако реши да ни глоби, глобата е 10% от оборота на Българския енергиен холдинг или 2 милиарда лева. Дано да не се стигне дотам”, коментира още Драгомир Стойнев.