БСП пита Главчев: Какво се случва с монумента „Булзуджа“

19.04.2024

Какво се случва с монумента „Бузлуджа“ и какви са намеренията за бъдещето му? Този въпрос отправи народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков към служебния министър-председател Димитър Главчев.

Повод за въпроса е сигнала на екипа на Фондация "Проект Бузлуджа" за нередности по управлението на историческия монумент „Бузлуджа“.

„От него става ясно, че вратата на монумента е разбита, охраната на обекта е отстранена и там влизат безконтролно хора, които рушат вече възстановеното и обезопасителните съоръжения“, уточни Гьоков.

Той посочи, че причина за това е издадената от областния управител на Стара Загора заповед за забрана на всякакъв достъп до обекта, с изземване на ключовете за сградата от охраняващите я полицаи, с което се сваля и самата охрана на монумента.

„И всичко това става, след като в края на 2022 г. успешно беше завършен проект “Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп” и всички участници в проекта се обединиха около целта монумент Бузлуджа да отвори врати за посещения през 2023 г.“, обърна внимание Гьоков.

Народният представител от БСП настоя от премиера Главчев отговори защо се случва всичко това и каква е причината областният управител на Стара Загора да спре охраната на монумента.

„Най-важното от целия отговор е, че охраната е възстановена и негативното въздействие върху паметника ще бъде поне временно прекратено“, обобщи Георги Гьоков отговора на Главчев.

„Необходимо е да запазим монумента „Бузлуджа“ не само защото е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, не само защото има потенциал да се превърне в сериозна туристическа дестинация, но и защото трябва да помним миналото си. Защото Бузлуджа е история, настояще и бъдеще“, посочи социалистът.