Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков заради безпрецедентната му заповед за затваряне на устата на опозицията

19.04.2024

„Искаме оставката на Росен Желязков. Вчера той издаде заповед, според която, за да се срещаме с журналисти и с външни лица, които ние постоянно каним – синдикати, граждански организации, хора от страната – ние трябва да искаме разрешение пред председателя на Народното събрание. Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в Народното събрание.

„Подозираме, че поводът за това е анонсираното от нас желание да разкрием подробности от доклада „Боташ“ и да го изпратим на българската и европейската прокуратура“, посочи тя и бе категорична: „Каквото и да направят, ние тази среща ще я проведем. Ако ни спрат или затворят залата, ще я направим отпред на тротоара, но това, което сме казали, ще го свършим.“

По нейните думи това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията и затваряне на устата на хората, които не се съгласни с начина на управление на държавата.

„Затвориха парламента за един месец, отнеха ни правото на парламентарен контрол върху министрите и сега, като капак на всичко – тази абсурдна заповед“, каза още Нинова.