Иван Иванов: БСП доказа, че е алтернативата и започва голямо ляво обединение

Апр 15, 2024 Новини БСП в медиите 0 499

15.04.2024

 „Обединение в ляво е крайно необходимо. Това е политическият спектър, който има изключително големи възможности. Виждаме и какво се случва в център-дясно между ГЕРБ и ПП-ДБ - един непрестанен конфликт. А, знаете, в една държава, за да има устои - трябва да има ясно дефинирано ляво и дясно. БСП, като флагманът в ляво, трябва и е водеща в този процес”.

Това заяви в ефира на Nova news днес народният представител от „БСП за България” Иван Иванов. 

„На 1 май ще поканим всички, които се идентифицират в този сектор, за да се намери посоката за едно общо явяване на изборите.

За „Левицата”: „Това са бивши членове на БСП, вратата за тях е отворена, не мисля, че някой би се възпротивил да се върнат отново и да участваме заедно в изборите. Защото, ако се върнем в годините назад, това са наши другари, изключени не от сегашното ръководство, а от предишното. Решението е изцяло тяхно”, заяви социалистът.

Останалите, които БСП кани като двигател на инициативата за обединение, са партии от социално-демократическия спектър, различни движения, които са създавани през годините, но не са излизали от редиците на социалистическата партия.

Народният представител от „БСП за България” подчерта, че принципно не би се ангажирал с коментари на социологическите проучвания, показали през последните години спорни резултати, но в отговор на реплика на водещата, че според проучването на „Галъп” БСП повишава резултата си, каза: „Това в резултат на факта, че БСП остана единствената алтернатива на всичко, което се случва в държавата. Ние не влязохме в сглобка с никого, не се прегърнахме с ГЕРБ и не предадохме избирателите си”.

На въпроса, ако политическата конфигурация от сегашния парламент се запази и в следващия, Иван Иванов припомни: „БСП го казахме още в началото на 49-я парламент – експертно правителство с ясни ангажименти, ясен хоризонт и време за работа, е единственият работещ вариант. В противен случай има опасност да се завъртим отново в спиралата от избори. Което, в ситуацията на войни и външно-политическа нестабилност е опасно за България”.

В коментара за предстоящите номинации за ЕП и работата на досегашните представители на БСП в европейския парламент Иван Иванов посочи: „БСП имаме Устав и процедури, които следваме. На 27 април ще проведем Национален съвет, където да се утвърдят листите за изборите за европейски и за български парламент. В събота, на Националния съвет, единственият присъстващ представител на БСП от ЕП, който беше направил своя отчет, беше Цветелина Пенкова. Друг не представи отчет. А това как ще се подреди листата зависи от близо 180 души, членове на НС, които ще гласуват”, посочи Иван Иванов.

Позицията на БСП за случващото се в Близкия изток: „Изключително тревожно, особено ескалалирането в последните часове. Нашият призив е да се намери начин този конфликт да приключи по мирен начин, чрез преговори. Защото, разгръщането на още един пълномащабен военен конфликт в този регион до голяма степен поставя под въпрос световната сигурност. Един отговор от страна на Израел ще доведе до непредвидими последици. Затова, от БСП казваме: На първо място България да запази неутралитет и да не се намесва, като се търсят начини по дипломатически начин да се сложи край на ескалацията на напрежението в Близкия изток”, заключи Иван Иванов.