Нинова: Ще има голямо ляво обединение като алтернатива на статуквото

Апр 15, 2024 Новини БСП в медиите 0 479

15.04.2024

„Категорично се разграничаваме както от сглобката и 9-те месеца, в които управляваха, така и от това, което сега правят – взаимните обвинения и играта уж на опозиция един на друг, а в същото време се заканват след изборите отново да се съберат. Това е липса на морал, последователност и принципи в политиката. Ние сме алтернатива на всичко това.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „120 минути“ на bTV.

 По думите ѝ, от случващото се в МВР и изнасяните всеки ден данни е очевидно, че системата е прогнила отвътре и БСП няма доверие на това МВР, че може да проведе честни избори. 

 „Случващото се в митниците изглежда като епизод от един процес на завладяна държава и паралелна власт – една официална, която стои отпред и една задкулисна, която дърпа конците, която краде пари, плаща си на съдии, на прокурори, на политици“, посочи Нинова.

 Според нея това е процес, който продължава през целия преход: „Спомняте ли си онзи запис, в който Борисов навремето се обаждаше на шефа на митниците да изтегли една проверка от една бирена фабрика, защото обещал на Георги Първанов да не закачат собствениците? Ставаше въпрос за неплащане на акциз и ДДС. И сигурно не е единственият случай. Тази паралелна държава съществува през цялото време и няма партиен цвят. С претенции за морално право го казвам, че БСП се разграничихме от това, откакто съм председател. Истинската и съществената ни битка е именно с паралелната държава. Първият израз „има паралелна държава“ са мои думи от 2017 г. Оттогава много неща ни се изсипаха на главите и част от това, което се случва в БСП, е резултат от тази наша позиция.“

 Според лидерът на БСП информацията, която в момента излиза, вероятно се е знаела от прокуратурата и службите от много време и въпросът е защо досега не се вземат мерки. 

„Сега вероятно се прави заради изборите, жалкото е, ако остане с изборите само. По-съществено е как ще приключи реално – ще има ли присъди и вкарани хора в затвора“, отбеляза Корнелия Нинова.

По думите ѝ битката за съдебна реформа е много съществена, но опропастена от ПП-ДБ. 

„Коалицията им с ГЕРБ е едно най-големите политически предателства и недостойно поведение в политическата история. Смисълът на тяхното съществуване беше борбата с модела „ГЕРБ“ и след изборите да се прегърнеш с този модел – те го легитимираха и върнаха Борисов във властта“, категорична бе Нинова.

И посочи, че е имало друг вариант – надпартийно, програмно, експертно и срочно правителство. 

„Ние го предложихме, те отказаха – предпочетоха да се прегърнат с мафията. Последиците са най-вече за тях. Колко партии Борисов и моделът, който олицетворява, прегърна и унищожи – РЗС, „Воля“, АБВ, „Патриоти“, НФСБ и много други. Всичките бяха патерица, обслужиха този модел и приключиха политически. Сега това е пътят на ПП-ДБ. Аз съм ѝ го казвала няколко пъти: „Грешите – ще ви свали скалпа и ще си го закачи на колана, както много друго.“ Не не послушаха. Но пък БСП останахме алтернатива на това и единствената партия, която не си е закачил още „Винету“, коментира Нинова.

В отговор на въпрос за евродепутатите, излъчени от социалистите, тя сподели мнението си, че те не заслужават да бъдат повторно издигнати. 

„През годините, в които бяха евродепутати, те провеждаха политика, различна от тази, за която са изпратени от България и от БСП. Въпреки решението на нашите органи всеки първи вторник на месеца да имаме съвместни заседания на „Позитано“, на които да обсъждаме общи позиции, това не се състоя нито веднъж. Някои от тях не са стъпвали с години на „Позитано“ – това е изключително нелоялно и некоректно“, даде пример Корнелия Нинова.

И отбеляза, че нито един от тях, с изключение на Цветелина Пенкова, не е отчел дейността си пред Националния съвет на партията.

 „Най-лесно е да си затваряш очите и нямаш никакви проблеми, никой не ти е опонент, но си отстъпваш от принципите и предваш стотици хиляди, които ти вярват, че като си казал, това ще правя – това правиш. При мен и моя екип да е да и не е не.  Не можем да си позволим да лъжем хиляди хора, за да уредим десет на позиции и високи заплати. А сме имали много такива възможности през годините, предлагали са ни всякакви неща, но оставаме принципни и затова казвам, че сме единствената алтернатива“, каза още Нинова във връзка с последователността в политиката. 

 Нинова обяви, че на 1 май БСП кани над 45 леви партии, организации, граждански сдружения, патриотични съюзи.  

 „Идеята е да направим едно голямо събиране, от което да излезем обединени като алтернатива на статуквото. България има категорично нужда от това“, подчерта лидерът на БСП.

 По отношение на „Левицата“ Нинова заяви: „С тях няма да подписваме общ съюз за обединение – тях ги каним да се върнат в редиците на БСП. Те са бивши членове на БСП, изгонени от Сергей Станишев: заповядайте, върнете се при нас и ще работим заедно.“