Иван Ченчев: От БСП протягаме ръка, защото България има нужда от силно ляво

Апр 14, 2024 Новини БСП в медиите 0 555

14.04.2024 г.

„Случващото се между Иран и Израел е повече от тревожно. Регионът там в момента е такъв, че нито един гражданин на света не би бил спокоен какво ще се случва там в следващите часове, дни и месеци. За съжаление, опасенията, че войната в Газа ще има и други последици, се случват.“ Такъв коментар направи заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Euronews Bulgaria за нападението на Иран над Израел.

Коментирайки провелия се вчера Национален съвет на БСП, Ченчев обърна внимание на препотвърдената покана към бивши членове на партията да се върнат в нея.  

„Ние протягаме ръка, защото виждате какво се случва в света, в Европа и най-вече в България – ние трябва да сме силни вляво. Затова на 1 май правим среща с над 25 партии и повече от 20 организации от левия и патриотичния спектър. България има нужда от това“, каза социалистът.

По думите му в бурни времена БСП е показала, че е постоянно готова за избори, както и това, че партията има последователна позиция и не участва в задкулисни договорки и сглобки.

„Считаме, че това, което се случва в България, особено през последните 9 месеца, по никакъв начин не допринася за по-добрия живот на българите“, подчерта народният представител от БСП.

„Доколкото си спомням, знамето на Ваня Григорова в кампанията беше София. Тя обяви, че нея не я интересували европейските избори. Изведнъж сега щяла да води листа за Европейския парламент, може би, паралелно и за българския“, коментира Иван Ченчев в отговор на журналистически въпрос по темата.

Във връзка с европейските избори, той заяви, че БСП ще представи листа с подготвени лица, в която ще има и приятни изненади, както и много млади хора.

„Евродепутатите на БСП бяха избрани с гласовете на БСП, но решиха в ЕП да споделят други политики и да не зачитат нито решенията на партията, нито нейните членове. Самият факт, че от пет човека, само един е дал отчет за своята дейност – а по устав трябва да се даде писмен отчет за работата на групата. Явно тези хора имат самостоятелни цели, различни от тези на БСП, но когато им трябва партията, започват да обясняват по телевизиите как трябва да получават номинации“, коментира още социалистът.

В отговор на въпрос дали ще бъде избрано правителство след изборите, Иван Ченчев отговори така: „Трябва да има програмен кабинет с надпартиен състав, който да изпълнява определени цели с определени срокове, за да има някаква стабилност в България и да не гледаме това, на което се нагледахме досега. Има такива достойни хора в България, които с родолюбивото си чувство, да свършат достатъчно работа, за да излезе страната поне от политическата криза, в която се намира.“