Атанас Зафиров: БСП единствени не влязохме в задкулисни договорки и не се поддадохме на изкушението на властта

Апр 14, 2024 Новини БСП в медиите 0 564

Доскорошните управляващи са напълно способни отново да се съберат в сглобка – алтернативата на това е БСП

„Ръководството на БСП получи мандат от Националния съвет да продължи разговорите с партии и движения от лявоцентристкия политически спектър, с които да оформим широко обединение за предстоящите европейски и парламентарни избори. Кулминацията на това ще бъде на 1 май, когато сме поканили повече от 25 партии и над 20 организации. Ще излезем с общ документ, който ще бъде платформата, на която ще стъпи лявото с явяването си на изборите.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването „Офанзива“ на NOVA News.

„Глас за алтернативна лява листа, ако въобще има такава, ще е глас на вятъра, тъй като бариерата е много висока и според социологията единствената партия, която може да я прескочи, е БСП и нейните коалиционни партньори“, отговори Зафиров на въпрос за възможната поява на втора лява листа на изборите, а заявената готовност на Ваня Григорова да поведе такава листа, той коментира така:

„Учудвам се на самочувствието на Ваня Григорова да говори от името на ляво мислещите хора, защото точно тя предаде интересите им за една комисия. Обясняваше как ще вдигне заплатите на медицинските сестри, а първото нещо, което направи, е да си вдигне собствената заплата няколко пъти. Григорова е последният човек, който може да говори от името на лявото.“

Атанас Зафиров посочи, че стремежът на БСП е да увеличи резултата си от последните парламентарни избори.

„Смятаме, че това ще бъде така, защото последните месеци показаха, че ние останахме единствените, които не влязоха в никакви задкулисни договорки и не се поддадохме на изкушението на управлението. Имаме всички основания да поискаме доверието на българските граждани“, коментира социалистът.

Според него доскорошните партньори в управлението са напълно способни отново да се съберат в сглобка и затова призова избирателите да се обърнат към реалната алтернатива на това, която по думите му е коалиция „БСП за България“.

„Следващото правителство трябва да бъде надпартийно и програмно – с няколко ясни цели и приоритети“, смята Атанас Зафиров.

Той посочи, че основният ангажимент, който трябва да има един такъв кабинет, за да получи подкрепата на БСП, е безкомпромисна борба със задкулисието, паралелната държава и модела на управление „ГЕРБ“.

„Оттам нататък – борба с бедността и неравенствата и борба с демографската криза. Ето три неща, на които може да стъпи такова надпартийно национално отговорно правителство, съставено от експерти и професионалисти“, добави заместник-председателят на БСП.

Той бе категоричен, че „Възраждане“ е една от партиите, с които БСП не би си партнирала под никаква форма.

„Имаме диаметрално различни представи за много неща, включително по отношение на европейското бъдеще на България“, обясни Атанас Зафиров.

По темата за скандала в МВР социалистът отговори, че е изненадан по-скоро от неговия мащаб.

„Това още един път затвърждава нашето виждане, че това точно МВР няма как да осигури честни и прозрачни избори. За много от нещата, които сега излизат на бял свят, се знаеше - сега просто се обличат с факти“, каза още Зафиров.

„Най-важната битка, която ще водим до края на това Народно събрание, е да не допуснем либерализацията на пазара на ток за битовите потребители да влезе в сила следващия месец, а да бъде отложена с 1 година, тъй като това ще доведе до повишаване на цената с 20% и ще е допълнителен удар върху българските граждани“, заключи Атанас Зафиров.