Пресконференция на БСП

Апр 13, 2024 Новини БСП 0 685

13.04.2024 г.

„На заседание на Националния съвет на БСП одобрихме окончателно платформата си за европейските избори, която премина през обсъждане през всички наши структури. Изведохме 6 принципа и 10 конкретни национални български политики, които ще бъдат отстоявани от нашите бъдещи евродепутати.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя запозна медиите с приетите принципи, които са: равнопоставеност на държавите членки, българският национален интерес да е поставен на първо място, уважение към културата и традициите на всяка една държава, здрав разум в законодателната инициатива, намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика, приоритет на социалната политика във всичките ѝ измерения и ЕС като инструмент за мир и сигурност.

По думите на Корнелия Нинова евродепутатите от БСП ще се борят за важни политики в интерес на България, сред които пълноправното ни влизане в Шенген, връщане на нелегално преминалите мигранти в държавите по произход, нов икономически модел и реиндустриализация на ЕС, социалните теми като здравеопазване, доходи, борба с неравенствата, изравняване на земеделските субсидии, преразглеждане на Зелената сделка, акцент върху ядрената енергетика.

„Приехме критериите и принципите за издигане на кандидатите за народни представители на 50-ото Народно събрание. Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, висше образование и експертен опит в различни професионални области, комуникативност, социална чувствителност, възможност и желание за работа в колектив”, подчерта Нинова.

Сред днешните решения на Националния съвет на БСП е стартиране на кампанията за номинация на народни представители, която ще започне в основните партийни организации, ще мине през партийните конференции и ще завърши с подреждане на листите от Националния съвет на 27 април.

 Нинова направи пред Националния съвет отчет за работата на парламентарната група на коалиция " БСП за България."

„На 1 май ще поканим над 25 партии в левия и патриотичния спектър и над 20 граждански сдружения и неправителствени организации, с които сме близки идеологически. Ще направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и на модела на управление досега. Надяваме се това да е началото на едно широко ляво обединение. Ще предложим обща декларация с основните принципи, на които да стъпим в правенето на лява и алтернативна политика, както и  за общи действия за парламентарните и европейските избори”, съобщи още Корнелия Нинова.