Нинова: За БСП политиката за увеличаване доходите на възрастните хора е трайна и последователна

12.04.2024

„Прие се едно половинчато и несправедливо решение за великденски надбавки за пенсионерите. Нашето предложение беше да се дадат по 100 лева на пенсионерите до прага на бедност от 526 лева и по 50 лева на всички останали. Смятаме, че възрастните хора имат нужда от подкрепа по време на светлите християнски празници – и когато сме управлявали, и когато сме в опозиция винаги сме поддържали една и съща последователна и принципна политика към възрастните хора. Те са несправедливо ощетени от грешки в пенсионната система и трябва да се използва всяка възможност да бъдат подпомогнати и компенсирани”.

Това заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, заявявайки позицията на социалистите за подкрепата на възрастните хора и справедливото решение за великденски надбавки на всички пенсионери.

„ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ гласуваха наполовина нашето предложение за 100-те лева на пенсионерите до прага на бедност и отхвърлиха предложението за 50 лева на останалите. Смятаме, че това е грешка, че е несправедливо и че се ощетяват близо милион и половина български пенсионери като не се отпусна тази добавка”, подчерта Нинова.

Лидерът на социалистите припомни, че при участието на БСП  в управлението с ПП и ДБ за пръв път в най-голяма криза, в началото на война  са успели да осигурят средства, за да се дадат великденски надбавки от 70 лева на всички пенсионери. „С това ще оборя всички твърдения, че правим предизборни заигравки или се опитваме да купуваме гласове за изборите”, подчерта Корнелия Нинова.

„За нас, проследете го в годините - политиката за повишаване на доходите на възрастните хора е трайна и последователна. През периода 2008-2009 г. е единственото голямо преизчисляване на пенсиите, което доведе с над 100 % увеличение. По време на управлението, в което участвахме скоро пенсиите се увеличиха с над 30 %”, посочи лидерът на БСП.

По думите й е абсолютно неразбираемо поведението на ПП. „Защото, когато бяхме заедно, под натиска на БСП това се случи, всички пенсионери получиха добавки. Днес категорично се противопоставиха с аргументи, че това би ощетило бюджета, че е несправедлива политика и т.н. Да припомня ,че въпреки онова увеличение – тогава завършихме годината с под 3 % дефицит и запазихме финансовата стабилност. Значи когато искаш – може, когато не искаш – търсиш начини да се оправдаваш”, заяви Нинова и заключи категорично: „Ние ще продължим своите политики по отношение на доходи, бедност и борба с неравенствата”. За избора на министър Гвоздейков за шеф на щаба за изборите, решение,  приветствано от Борисов, лидерът на БСП каза: „Доказателство, че правителството е на Бойко Борисов и вече започва да им нарежда какво да правят. БСП от първия ден твърдим, че това е политическо правителство на ГЕРБ”.  И добави категорично:

„Ние сме абсолютна алтернатива на това, което се случи – като се започне от промяната в Конституцията и се стигне до назначаването на политически кабинет, в чиято обективност по отношение на изборите, се съмняваме. Оставаме, както досега – последователни, принципни и единствената алтернатива, която не се поддаде на модела на задкулисието, превзетата държава, паралелната държава и модела „ГЕРБ”. Няма да предадем хората, които са ни изпратили тук и докрай ще защитаваме техните права”, заяви лидерът на БСП.  

За машините: „Съмняваме се в достоверността на машините и времето доказа нашите сънеиня – като се започне от разговора на ПП-ДБ „направихме ала-бала с машините при президента”, мине се през репликата на Кирил Петков „ще ви дам кодовете” и до практическите примери, които видяхме по време на изборите – машините бълваха надписи най-различни, което показва, че не са обективни”, заяви Корнелия Нинова, но добави, че БСП е против да се отваря в момента Изборния кодекс и да се променя начина на гласуване. „Няма време и не е добре да се прави преди избори”, подчерта Корнелия Нинова.