Свиленски: Правителството ще е на Борисов – най-накрая той пое отговорност и за конституционните промени, сътворили кризата със служебния кабинет

Апр 03, 2024 Новини БСП в медиите 0 321

Подхвърлянето на суми предвеликденски и предизборно е лицемерие и разделение на българските граждани – БСП ще излезе с експертни и обосновани предложения, доказахме го с мащабната социална програма при участието си в управлението, заяви социалистът

БСП няма да влезе в спора между ГЕРБ и ПП кой е по-корумпиран – ние казваме това вече 9 месеца. Ще подкрепим комисиите за „Турски поток” и „Лукойл”, каза още зам.-председателят на ПГ „БСП за България” 

Ние в този спор – кой е по-корумпиран: Борисов или „Продължаваме промяната” няма да влезем. Просто се чудя, след обвиненията, които чухме, как 9 месеца тези партии и хора са управлявали заедно. И защо чак сега разбраха, че са корумпирани, когато ние им го говорим това от 9 месеца – че държавата е затънала в корупция. И сега, на края на тяхното управление – защото, да не забравяме, че те все още управляват заедно, започват да си съставят комисии, такива, че да доказват своята корумпираност”.

Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски пред Nova news днес.

Той потвърди, че БСП ще подкрепи всяка комисия, която би допринесла за това да бъдат изобличени корупционните действия. „В този контекст ще подкрепим и комисия за „Турски поток” и Лукойл”. Доколкото разбирам обаче, с това разделяне българското общество няма да получи нито едната, нито другата комисия, тъй като едните ще бъдат против едната, другите ще бъдат против другата”, посочи Свиленски и подчерта:

„Факт е, обаче – Борисов да не се прави, че не е подкрепял 20-те лева такса, която беше наложена върху преноса на газ, тъй като той е вносител на тази такса, която ни развали отношенията с Унгария и Сърбия. Да припомня думите на Делян Добрев, че когато го приеха и когато разбраха, че са го взели, казаха, че са го проспали това решение.  Днес Борисов казва друго – че е взето осъзнато, т.е. - Борисов призна днес, че съвсем умишлено е наложил 20-те лева такса и съвсем умишлено е влошил отношенията на България с Унгария и Сърбия, и съответно – сроковете за приемането ни в Шенген. Тъй като знаете, че това беше един от аргументите на унгарската държава да ни наложат първоначално вето. Хората и политиците все пак трябва да носят отговорност, поне няколко месеца, за действията си”, посочи зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

На въпроса за позицията на БСП за великденските добавки за пенсионерите Свиленски отговори: „Изчакваме и гледаме наглостта на тези политически партии, които никога не са се грижели нито за пенсионерите, нито за социално слабите, нито за студентите и за младите хора в България”.

Той подчерта, че позицията на БСП ще стане ясна днес и тя ще бъде подготвена експертно, обосновано, справедливо към българските граждани. „Тъй като това, което виждаме, че се прави – 70 лева, 100 лева, пък за всички, пък само за тези до 500 лева, е лицемерие и грозно отношение към българските граждани, противопоставяне и разделяне”, категоричен бе социалистът.  

„Доходите в България – на работещите, на младите хора, на студенти, пенсиите на възрастните хора не са на нивото, на което трябва да бъдат – така че, има нужда държавата все още да оказва подкрепа на българските граждани. Въпросът е тази подкрепа да бъде справедлива, обоснована, а не просто така – предвеликденски, някой да излиза и говори за някакви суми”, посочи още Георги Свиленски.

„Радвам се, че г-н Борисов пое отговорност за конституционните промени, тъй като до вчера и тази отговорност беше прехвърлена само на ПП – конституционните промени, които бяха направени във връзка със служебния кабинет и създадената конституционна криза с това дали трябва бъдещият служебен министър-председател да напуска поста, да се връща, да изпада в конфликт на интереси – такива, в които г-н Главчев ще изпадне още на следващия ден, след като се завърне в Сметната палата”, отговори на въпрос на водещата социалистът и заключи категорично:

„За нас е ясно, че това е кабинетът на Борисов.  Главчев няма да има абсолютно никакъв избор да си посочи министрите, те ще му бъдат посочени. Както вече казах, той ще има възможност да посочи единствено министъра на културата”.