Корнелия Нинова на пресконференция на Парламентарната група на „БСП за България” в Народното събрание

02.04.2024

„С промените в Закона за БНБ, приети днес, управляващото мнозинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС задълбочават конституционната криза. Опитаха се с нови грешки да изправят грешките, които направиха с промяната в Конституцията. Узакониха конфликта на интереси като допуснаха председателя на Сметната палата, след като му изтече времето като служебен премиер, да се върне и сам да проверява служебния си кабинет и министрите. Това е стъпка напред към разграждане на държавността, към убийство на институциите, към подигравка с правовата държава”.

Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание днес, дадена от Парламентарната група на „БСП за България”.

Нинова бе категорична пред медиите: „Трябва да е ясно, че отговорност носят тези, които гласуваха промените в Конституцията - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ”.

Тя отново заяви позицията на БСП, отстоявана последователно: „От самото начало бяхме против, обяснявахме и давахме аргументи защо това не трябва да става. Това – първо. На второ място, тъй като ми задавате много въпроси за това: Ако бъдем поканени на разговори за кандидатури за министри, заместник-министри, шефове на агенции и така нататък в служебния кабинет - категорично отказваме”, подчерта изрично лидерът на БСП.

По думите на Нинова реденето на кабинет не е работа на политическите партии: „Това е работа на г-н Главчев - да си предложи кабинета. И най-логично е предварително да го обсъди с президента Радев, за да не се получи нова криза и президентът да откаже да подпише такъв кабинет. Допускам, че се водят такива разговори, за да бъде всичко наред в следващите дни”, заяви лидерът на БСП.

„Виждаме, че колегите от ПП-ДБ, ГЕРБ, пък и ДПС започват да се надпреварват предизборно със социални предложения и обещания. Странно е, защото същите тези хора като мнозинство гласуваха бюджета на страната за тази година и когато ние, от БСП предлагахме социални придобивки, бяхме обвинявани в популизъм, в разхищения и че ще счупим държавата”, посочи Корнелия Нинова.

По думите й сега, абсолютно предизборно, на хората се предлагат социални придобивки. Корнелия Нинова се обърна към българските граждани: „Не се подлъгвайте. Ще минат тези избори и ако гласувате отново за тях, ще ви ги отнемат тези социални придобивки. Както направиха тогава, когато трябваше да се гласува бюджета. Тази предизборна кампания очевидно ще мине под това мото - социално раздаване на пари”, заяви лидерът на БСП и припомни:

„Партията, която последователно твърдо и много години наред отстоява тези права на хората е Българската социалистическа партия. И го доказахме когато бяхме в управление с ПП и ДБ. Благодарение на нас тогава се осъществи най-мащабната социална програма от 20 милиарда лева. Така че, кражбата на идеи, кражбата на действия не е най-добрия начин да правиш избори. Мисля, че хората няма да се излъжат за пореден път кои са тези, които се грижат за тях и кои останахме единствената алтернатива на тази сглобка”, заяви Корнелия Нинова, като подчерта:

„Защото, само ние в политическия си живот тук не сме правили коалиция с ГЕРБ. Виждате, че те обещават след изборите отново сглобката да продължи. Въпросът е - защо тогава отиваме на избори, за да имаме старата-нова сглобка? Това какво е, подигравка с хората ли? БСП категорично остава алтернатива на този модел на управление – моделът да обещаваш едно, да лъжеш и след изборите да правиш друго. Ние сме твърди и последователни – каквото кажем, това правим. И мисля че сме го доказали във времето”, категорична бе лидерът на българските социалисти.

„По-сериозният въпрос от това дали Калин Стоянов ще е вътрешен министър е дали г-н Главчев ще предложи неутрален кабинет. Защото това е ярък ГЕРБ. Доверието в изборите вече само заради този факт е под въпрос”, заяви в отговор на въпрос от медиите Корнелия Нинова и добави: „Ярък ГЕРБ, доказал го е и  практиката си, знаете, че просто заради една декларация, и то доста обрана навремето Димитър Главчев отстрани лидера на опозицията в Парламента и падна от поста. Човек, толкова тясно обвързан и показал и с действията си на чий Господ служи и на кой господар се кланя – няма как да бъде обективен при правенето на изборите. Така че, за нас въпросът за честността на изборите стои отворен – независимо кой ще бъде вътрешния министър”, заключи лидерът на БСП.