Гуцанов към ГЕРБ: Не може с едно решение да получите индулгенция за това, че заедно с ПП-ДБ провалихте енергетиката

29.03.2024

„Ситуацията е „на умряло куче нож да вадиш” – сглобката се разпадна, но предателствата продължават.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна във връзка с внесеното от ГЕРБ решение БЕХ да разпределя дивиденти от печалбата си през 2023 г. 

Той посочи, че предложението по принцип е правилно, но не навлиза в дълбочина в проблемите. 

„За тези 9 месеца колко неща сътворихте, уважаеми колеги от бившата сглобка? Не бяхте ли с общи подписи на ГЕРБ и ПП-ДБ, с които вкарахте в зала ядрената енергетика? Тук говорим за едни 425 млн. лв., но вижте колко милиарда направихте така, че да влязат в една корупционна „черна дупка” – около 30. Не бяхте ли заедно допреди 48 часа, че чак сега се усетихте за тези неща?”, обърна се към управляващото мнозинство Гуцанов. 

По думите му с едно правилно решение не може да се  получи индулгенция за всичко, сътворено от сглобката в енергетиката, като припомни част от общите им решения през последните 9 месеца: „Ако искате да се върнем на дерогацията – Чехия в момента иска удължаване, а вие я прекратихте 9 месеца по-рано. Забравихте ли, че заедно вкарахте заедно закона за либерализацията, с който от 1 юли цената на електричеството за всяко едно домакинство ще се вдигне сериозно? Ако искате да се върнем дори на общите ви подписи под предложенията за Плана за възстановяване и устойчивост, по който няма 1 лв., който да се е взел по време на това управление. Нали беше всичко свързано с ТЕЦ-овете? Работят ли в момента ТЕЦ-овете? Излъгахте ли по най-бруталния начин хората, работещи в тях? Всички заедно го направихте, сега кое ви раздели?” 

Борислав Гуцанов обърна внимание и на т.нар. диверсификация, при която, по думите му, България продължава да купува руски газ от Гърция и Азербайджан, но на много по-високи цени.  

„Вие провалихте последната останала част от икономиката на България – енергетиката. И в момента спорите за едни 425 млн. лв. По принцип печалбите могат да се вземат по време на криза, както стана по време на ковид кризата, когато трябваше да се въведат компенсации, но кое в момента кара Асен Василев да ги взема, освен поредната схема, която да направи в Министерството на финансите, за да си прикрие глупостите?”,  коментира Гуцанов. 

И заключи: „Това решение е правилно, но защо не искате да изкоментирате цялата енергетика през тези 9 месеца и безумията, които направихте? Аз съм сигурен, че ще скоро ще понесете отговорност за всичко това – има Видовден за всяко едно действие.”