Ченчев: Има закон, има и регистър – контрол няма, хазартнозависими продължават да ходят в казината

БСП сме доказали през годините – защитавали сме и българския спорт, и децата. Трябва да пресечем тази болест, заяви социалистът

„3 основни подхода се прилагат по принцип за рекламна регулация – така е и по света. Първият с решение да се рекламира, но с някои ограничения, вторият е частична забрана на рекламата с по-строги законодателни ограничения, третият е пълна забрана на реклама на хазартни игри, игрални зали, казина, но дори и в този случай се допускат изключения. България е в първата категория, като забранява само пряката реклама, която директно кани потребителите да играят. Проблемът тук е, че има пълна забрана за пряката реклама на хазарт, но няма забрана за реклама на бонусите. И това отваря вратата в полето“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в дебата по време на изслушването на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно реклами, свързани с хазартни игри в обществените медии.

Иван Ченчев даде примери от Великобритания: „Там искат да наложат повече ограничения, защото при тях има много хазартно зависими. Установено е, че децата виждат малко повече от две хазартни реклами на седмица, а хазартните реклами там са забранени. Това е най-ниското ниво от 12 години насам и след като беше въведена забрана за участие на лица под 25-годишна възраст в рекламите. Промените целят да предпазят младежите от участие в хазартни игри. Великобритания забрани и на популярни личности да участват в реклами – даже инфлуенсърите и спортистите от по-висок клас, звездите от риалити предаванията не могат да рекламират хазартни игри“, посочи Иван Ченчев.

„БСП сме доказали през годините - защитавали сме и българския спорт, но и твърдото убеждение, че нашите деца не трябва да бъдат зависими от хазарта. Наред със законодателните промени обаче поставяме и въпроса за контрола. И отново ще дам пример“, добави народният представител от „БСП за България“:

„Ако в момента отворите Закона за хазарта, ще видите, че да, в него има регистър на зависимите лица. Ако тръгнете да правите проверка обаче, ще се окаже трудно, защото само определени лица разполагат с информацията. Има пример, с човек, който доброволно се е вписал в регистъра, хазартно зависим, продължава да ходи в казина, но никой не го спира. Няма контрол, въпреки закона и въпреки регистъра. Необходимо е да се мисли в тази посока“, заяви Ченчев и добави:

„БСП сме категорични - тази болест трябва да бъде пресечена. Но трябва да се каже ясно – това правим за българските деца, това правим за спорта. Другото ще е заплашено от залитания встрани, включително и политически“, заключи народният представител от „БСП за България“.