Румен Овчаров: Това, коeто направиха в СОС, наля вода в мелницата на Корнелия. Тя сега е на гребена

Мар 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 1526

29.03.2024

„ГЕРБ си свърши работата. А ПП и ДБ се гръмнаха в крака, при това няколко пъти. Това е най-краткият разказ защо стигнахме до предсрочни парламентарни избори”.

Това заяви Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП и бивш председател на столичните социалисти в предаването „Лице в лице” на bTV.

„Оттук нататък ГЕРБ са си една добре релегитимирана сила, която при следващите избори вече няма да стои в ъгъла като наказана, просто ще си избира с кого и как да прави правителство. Защо се случи така? Трите характеристики на това правителство бяха крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна алчност и лакомия, да не кажа – корупция. Те дълго време успяваха да компенсират некомпетентността и лакомията със слугинажа, тъй като другата слугинстваща част от българската политическа сцена беше обществено неприемлива. Но със своите действия ПП-ДБ направиха тази друга част вече обществено приемлива”, заяви в коментара си за ситуацията социалистът. И подчерта:

„Защо некомпетентни? Погледнете какво се случи с т.н. съдебна реформа? Тя свърши там, където започна, със смяната на излезлия от контрол Гешев с послушния негов заместник.  Да, той ги изпра. На бърза ръка им прекрати всичките дела. Погледнете конституционната реформа – да оставиш сега на практика ГЕРБ да си направи служебно правителство. Няма значение дали ще успее или не, кой ще бъде или не, пълна глупост бяха самите промени. Ако щеш, това което се случи в София с паметника – на практика да торпилираш всякакви възможности за разграждане а модела ГЕРБ в София”, посочи Румен Овчаров.

По думите му той е очаквал да се стигне дотук. „Защото ГЕРБ се усетиха силни, усетиха се с възможност те отново да решават. А очевидно, че и решаващият фактор в Посолството започва да преразглежда приоритетите си”, добави в коментара си Овчаров.

„БСП в колаборация с ГЕРБ? Не, това няма да се случи. И ви го казвам абсолютно категорично”, реагира на въпрос на водещата бившият председател на столичните социалисти, слагайки началото на разговора за пътя на БСП.

„Вие сигурно сте обърнала внимание, че миналата седмица имаше някакви сбирки, разбрахме за т.н движение „Бузлуджа”.  Аз това движение го бях изпуснал малко от внимание, защото си представях, че това е поредната платформа, която някои бивши звезди на БСП се опитват да създадат, за да издигнат собствените си кандидатури за едно или друго – сега заради Европейски парламент. Очевидно това е платформата, на която Сергей Станишев ще се опита сега да събере подкрепата на БСП-избирателите, на левите избиратели за евроизборите. Така си го представях аз”, каза социалистът, като обаче веднага добави:

„Но с доста нескопосаният си опит да релегитимират Кирил Добрев и Иван Таков, те направиха нещо, от което вътрешнопартийната опозиция на БСП се е пазила винаги – да кажат за какво се борят, коя е алтернативата, която предлагат. И те казаха, но извинявайте, този принцип „Стани - да седна” не е политика. Това е по-скоро доказателство за липса на политика. Аз съм ги питал десетки пъти – и Крум Зарков, и Пепи Витанов, и в частни разговори, и на пленуми, а и по медиите – кажете, какво различно предлагате?”, заяви Румен Овчаров, като подчерта:

„Този път те на практика показаха коя алтернатива виждат. Защото, те подкрепиха позицията на БСП в София: Т.е. БСП казва: БСП е партия на 133 години, ние имаме история, ние пазим историята, ние пазим паметта на всички загинали в антифашистката борба, ние пазим паметта на милионите, загинали във Втората световна война, затова Паметникът на съветската армия беше наша червена линия”, посочи бившият председател на столичните социалисти и веднага даде контрапункта:

„Тези хора от сбирката очевидно подкрепят другата теза – да, бе ние ги пазим тези неща, но ако ни дадат 2 комисии, ние сме съгласни да помислим по тази червена линия. Втората разделителна линия: БСП от години се бори с паралелната държава, с модела ГЕРБ, с корупцията, със 17-те години управление и разграбване на Софийската община. Другите - борим се, само че се оказва, че ако примерно гласуваме 6 хиляди лева заплата на общински съветник, вземем още 2 комисии, гарантираме обществените поръчки на един от тези двамата, БСП може да раздаде и тази позиция”, посочи Овчаров.

На въпроса кой стои зад обществените поръчки, Румен Овчаров заяви, че отказва да влиза в лични истории, имайки предвид думи на Кирил Добрев, изречени в това студио по адрес на дъщеря му, но не подмина името му на човека, който дърпа конците на всички, които сега са общински съветници.

Овчаров бе категоричен: „Сега левите избиратели ще имат право на избор – дали са за тази партия, 133-годишната, която пази историята и традициите, която се бори с модела ГЕРБ и с корупцията, или са с тази другата, която формираха като платформа онзи ден в НДК”.

Социалистът не скри, че в НДК е видял хора, които по думите му нямат никаква причина да стоят зад гърба и да подкрепят нито Кирил Добрев, нито философията на сбирката. „Там очевидно ги праща обаче тази философия, за която говорите вие, обърна се към водещата Румен Овчаров -  омразата срещу Корнелия Нинова.

На репликата на водещата, че ако хората виждат проблема в сегашния председател на БСП, те имат право на избор,  той отговори: „Да, имат, само че този избор те трябва да го направят в партията, а не на някаква сбирка”.

„Конфуции много отдавна е казал: „Намразиш ли – вече са те победили”. Тези хора мразят. Те не мислят какво и как може и трябва да се направи в партията, за да се случат нещата, които искат. А се групират и формират около омразата. Омразата няма да ни реши проблема. Трябва да се мисли какво и как да се направи”, посочи Румен Овчаров.

И още за пътя на БСП: „В изборна кампания сме. За, съжаление, ще станат избори 2 в 1 или пре едно, не знам. Сега в момента е важен резултатът, защото, така както ГЕРБ се връщат, аз много се надявам, че в България ще се върнат и нормалните политически схеми, които съществуват в целия свят – ще имаме десница, може да е корумпирана, може да е задкулисна, може да е всякаква, но ще има дясна партия. И ще имаме и лява партия”, коментира в студиото на bTV Румен Овчаров.

И на репликата – това може ли да бъде БСП, отговори: „Може ли да ми кажете кой друг? Няма кой друг. Нагледахме се на всякакви измислени герои. Знаещите не говорят, говорещите не знаят. Можещите не правят, неможещите се опитват да правят”.

„Нали са същите хора!”, така социалистът отговори на въпроса не може ли това да е 3 март. „Има едно правило при хората, които правят ракия – от едни и същи джибри колкото повече ги вариш става все по-лоша ракия, със все повече метилов алкохол, с все повече захар и все по-ниско качество”, даде пример той.

По думите му БСП също ще трябва да положи определени усилия. „Но ми се струва, че тези избори ще направят много важна крачка в тази посока”.

„С това, което направиха в СОС, на практика наляха вода в мелницата на Корнелия. Тя сега е на гребена: „Ето, аз ви казвах, тези са предатели, те играят в чужда схема, ние не предаваме, вие трябва да направите избора - искате ли колаборация с ГЕРБ? Искате ли колаборация с тези, които нарязаха паметника? Или не искате? И ми се струва,че тук тя е права”, заяви в отговор на въпрос на водещата за предишни негови думи по адрес на Нинова бившият шеф на столичните социалисти и добави: „Този въпрос днес загърби другия”.

„Пътят е този – първо БСП да покаже коя е алтернативата на ГЕРБ, БСП да покаже коя е алтернативата на корупцията, БСП да покаже коя е алтернативата на слугинажа в България – т.е. националният интерес, общественият интерес, БСП да покаже компетентността и уменията на хората, които стоят зад нея. Няма друг път”, заключи разговора за социалистическата партия Овчаров.

По отношение на отпуснатите с решение на правителството в оставка 1.6 млрд. лв. за Министерството на енергетиката, бившият енергиен министър отговори: „Само да не си помислите, че това е някаква грижа за битовите потребители. Не е”.

Парламентът задължи кабинета да вкара тези пари във Фонда за енергийна сигурност, но не заради битовите потребители, а заради собствениците на ВЕИ-та от първата вълна 2011-2013 г., които имат гарантирани преференциални цени. И които не са ги получавали от 3 месеца насам, че и повече. И другите са топлофикациите на Ковачки”, заяви Овчаров като подчерта категорично:

„Има няколко неща, които трябва да бъдат прекратени – Чирен и всички проекти на „Булгартрансгаз”. Защото „Булгартрансгаз” и тръбопроводите се превърнаха в новите магистрали, наливат се пари и никой не знае къде отиват и защо отиват”.