Иван Иванов: БСП с подкрепа за младите – държавна помощ за фермерите до 40 години

28.03.2024

„Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха отдавна очаквани от земеделските производители, защото те искат тази промяна – за да има едно справедливо разпределение на териториите на Държавния поземлен фонд и общинските поземлени фондове, от които се ползват земеделските производители. Една промяна, която започна още по времето, когато БСП управляваше това министерство. Идеите, които тогава бяха залегнали и дискутирани със земеделските производители, намират приложение в този закон с консенсус”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” и бивш земеделски министър Иван Иванов от парламентарната трибуна днес.

„Предложението на БСП: предимство на младите фермери при ползване на земеделски земи. Вярвам, че залата ще подкрепи предложението ни младите фермери до 40 години, които по някаква причина или са напуснали село, или търсят нов начин на препитание и реализация, искат да се върнат при своите корени, да могат да го направят с подкрепата на държавата”, посочи Иван Иванов.

„В общата селскостопанска политика на ЕС и в Стратегическия план за развитие на земеделието в България за следващите 5 години е  залегнало подпомагането на младите фермери. Нека и ние да направим реалната и съществена крачка в тази посока. Още повече, това е в унисон с политиките, които ние сме залагали винаги, а именно - да се развива нашето земеделие, нашите пазари да бъдат приоритетно заредени с български плодове и зеленчуци, да не е с този внос”, заяви в дебата по приемането на закона социалистът.

По думите му акцентът тук е върху тези производители, които се занимават със зеленчуци, с трайни насаждения,  те да имат приоритет и подкрепа при ползването на държавни и общински земи.

„Аз вярвам, че този стил, наред със засиленото финансиране по Стратегическия план, което ние успяхме да направим по време на нашето управление на министерството, внасянето и изработването сега на този стратегически план, акцентирането в този втори стълб и реалното подпомагане ще даде резултат. За да могат тези наши млади хора, които желаят да се занимават със земеделие, да започнат да възраждат българското производство и в следващите години в нашите търговски вериги и нашите пазари приоритетно да консумираме качествена българска стока, плодове и зеленчуци, да не се оплакват гражданите, че са залети с некачествен внос. И гръбнакът на нашата икономика отново да бъде земеделието”, заключи народният представител от БСП.