Зафиров: Комисията за Нотариуса претърпя пълно крушение

Мар 28, 2024 Новини БСП в медиите 0 788

28.03.2024

„Няма нищо неочаквано в днешния ход на президента, тъй като от БСП категорично заявихме, че не желаем да получим третия мандат. Този парламент е напълно изчерпан от съдържание и няма как да роди нищо смислено”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на партията Атанас Зафиров пред Nova news днес.

По думите му страната се намира в поредната политическа криза, която обаче е била заложена още със  съставянето на този тип управление, съставено изцяло под външен натиск и с предварителната яснота, че няма как да води смислена политика. „Напротив, станахме свидетели на всички най-грозни черти на българската политика за тези 9 месеца”, добави Атанас Зафиров.  

„Тази политическа криза рискува да прерасне в конституционна, заради начина, по който бяха направени промените в Конституцията. Те вече показват своите недостатъци – от БСП многократно предупреждавахме, че това ще се случи. Предстои да видим дали тази криза ще бъде преодоляна или тези предсрочни избори ще бъдат първите от поредица такива”, коментира зам.-председателят на социалистическата партия.

„Има опасност никой от посочените в Конституцията лица да не се съгласи да бъде министър-председател. Аз предупреждавах, че това може да се случи, но тогава ми беше отговорено, че този кръг от лица още с встъпването си  длъжност са длъжни да се съобразят с конституционно заложената опция да бъдат и премиери. Никой обаче не си направи сметка, че тези хора могат да изпаднат в тази хипотеза още преди новите им мандати . т.е. те са приели по старата Конституция да бъдат в тези институции и напълно основателно могат да откажат да бъдат премиери”, заяви Зафиров в разговора за това има ли опасност политическата криза да прерасне в конституционна.

Народният представител от БСП припомни, че БСП мнокократно са предупреждавали, че се залага такъв капан. „По-лошото обаче тук е, че който и да се съгласи от кръга на посочените, той ще бъде партийно оцветен – т.е. ние в момента наистина сме в хипотезата да бъде съставено едно партийно служебно правителство. Което най-малкото е неприемливо и поставя под заплаха честността и прозрачността на предсрочните парламентарни избори”, посочи народният представител от „БСП за Блгария”  

На въпроса чия е отговорността, той отговори: „Отговорност трябва да да понесат на първо място тези, които направиха промените в Конституцията. Междувпрочем, единственият кандидат, който нямаше такава ярка партийна оцветеност, вчера си подаде оставката и ние от БСП настояхме от парламентарната трибуна да ни бъде разтълкувана тази оставка и бъде обяснено от какво е породена така неочаквано. Не получихме отговор. Отговорът обаче е логичен – остават само партийните кандидати”, посочи Атанас Зафиров и добави: „И пак казвам – ще сме свидетели, най-вероятно, на едни доста манипулирани предсрочни парламентарни избори”.

За Комисията „Нотариуса”: „Имаме не само твърдения и данни, но и всички основания да смятаме, че такъв тип групи за натиск в съдебната система са съществували. И е много наивно да се мисли, че те могат да съществуват без съответната политическа и съдебна протекция. И такава беше целта на тази комисия – да установи фактите. Но начинът, по който тя беше създадена, начинът, по който тръгна още в началото подсказа и нейният провал”, коментира Атанас Зафиров, който е представител на БСП във временната комисия в Парламента.

„Тази комисия претърпя едно пълно крушение. Първо тя беше формирана не на паритетен принцип, каквото беше очакването на българското общество – за да е максимално обективна. А на пропорционален, което даде ясно надмощие на управляващите партии в тази коалиция. Пример – ние от БСП имаме само един представител в тази комисия, което ясно показваше, че гласът на опозицията няма как да бъде чут там. И от самото начало стана ясно, че управляващите могат да си играят всякакви игри с кворума. Но пък, за сметка на това, станахме свидетели на разправиите и надлъгванията на партиите от сглобката кой е по-голям корупционер и закрилник на мафията”, коментира още социалистът.

„Комисията беше порочно създадена, беше ясен нейният край и тя крушира по един зрелищен начин, с опити пред камерите да бъде правена партийна пропаганда. БСП няма как да бъде участник в това”, заключи Атанас Зафиров.