Ченчев: Стратегията за спорта отчита ли, че в 511 български училища няма спортен салон?

Като говорим за младежта и спорта – да припомним, че заради „Арена Армеец“ отнеха терените на детската школа на ЦСКА и въпреки това управлението на Борисов не построи лекоатетическа писта и подземен паркинг на залата. Но пък терените, взети от децата буренясват. И това го знаят всички, реагира социалистът.

„Чудесно е че говорим за проблемите на младежта и спорта, но нека припомним: Заради „Арена Армеец“ бяха взети терените на детската школа на ЦСКА. Те сега буренясват“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Иван Ченчев при обсъждането на Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност.

„Нека припомним, че „Арена Армеец“ беше проектирана като мултифункционална спортна зала, което предполага, че в една такава зала трябва да имаме и лекоатлетическа писта. Стартът на проекта съвпадна с идването на власт на Борисов. И какво се случи с проекта който имаше многофункционална спортна зала с лекоатлетическа писта, в която да се провеждат състезания от Диамантената лига по лека атлетика, плюс подземни паркинги? Борисов намали парите – от 120 милиона за този проект в цялостен вид до завършване до 90 милиона, в които няма лекоатлетическа писта и подземни паркинги. Поради тази причина тези терени на детската школа на ЦСКА бяха взети и сега са буренясали и служат за паркинг, когато там има концерт. Това го знаем всички“, припомни фактологията Ченчев.

Той изрази убеждението си, че една такава Стратегия трябва да бъде изработена от всички парламентарно представени сили. „И за това говорихме по време на обсъждането й в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Би било хубаво по този проблем, който касае здравето на нацията, да сме обединени, да излезем с приоритети. Затова е хубаво когато се прави такова нещо, то да се прави от всички. Това даже вече не търпи отлагане“, заяви народният представител от БСП.

По отношение на стратегията: „Тя има 7 стратегически цели. Политиката в нея има хоризонтален характер, но в този материал не може да открием обвързаност с другите национално разработени стратегии в различните ресори. Примери има достатъчно“, заяви Иван Ченчев.

Той цитира още от целите на Стратегията: „В цел 4 – „пълната и безусловна дигитализация и интегрирана информация за места на доставчици на услуги и възможности за спортуване в отделните населени места с онлайн навигаторите на страниците на ММС“, изисква сериозен финансов ресурс за който няма информация в цялата Стратегия. Цел 7 не е нова цел, тъй като това е прехвърляне на съществуващата цел за борба с допинга от друга стратегия в тази. Формулираната стратегическа цел 3  зависи от финансов ресурс, за който няма никаква прогноза“, подчерта Иван Ченчев.

За спортната база: „Строят се спортни зали, което е добре. В същото време обаче, в 511 училища в страната няма никакъв физкултурен салон. От съществуващите 2 346 училища, само в 1121 от тях има обособени салони, според изискванията за нормален стандартен учебен процес. Ето защо, трябва да бъде заложено в стратегията за 2024-2034 да се построят до края на периода салони във всички училища. Мисля че е постижимо, а и става дума за здравето на нашите деца“, посочи социалистът.

По отношение на учебния процес по физическо възпитание и спорт, който е важен за всички родители, народният представител от БСП посочи: „В анализа се отбелязва че в началните класове - от първи до четвърти клас, часовете трябва да се водят от начални учители. Което е против нормите на закона. И действително се получава така, че в българските училища много от часовете по спорт се водят от хора, които не са хабилитирани, не са специалисти, а от начални учители. Това не бива да бъде допускано“, заяви Иван Ченчев.