В отговор на въпрос на БСП: 168 са върнатите в България мигранти от 1 януари. Иван Иванов: Никак не са малко за 2 месеца

Тази информация не кореспондира с декларациите, че България не е поела допълнителен ангажимент за връщане на мигранти, отбеляза народният представител

След приключването на преговорите за приемане на България в Шенген по въздух и вода, колко мигранти са прехвърлени в България от държави членки на ЕС, какъв е техният профил и колко от тях са с присъди за извършени престъпления?

Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов на министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на парламентарен контрол.

По информацията, изнесена от министъра в пленарна зала, от 1 януари 2024 г. до 4 март 2024 г. по Регламент „Дъблин“ са направени трансфери на общо 168 лица, от които: 69 от Австрия, 51 от Германия, 15 от Франция, 10 от Белгия, 8 от Швейцария, 6 от Нидерландия , 5 от Румъния, 2 от Швеция  и по едно лице  от Полша и Чехия. От тях само един гражданин на Мароко е със заповед за издирване за извършено престъпление по собствеността в Германия и към настоящия момент е настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци от затворен тип в Бусманци с цел последващо връщане в държавата му по произход.

„168 лица, върнати по Дъблинския регламент, никак не са малко – особено в рамките на 2 месеца. Което не кореспондира с декларациите, че България не е поела ангажименти за връщането на лица, които са получили тук статут на бежанец“, отбеляза Иван Иванов.

Той поиска от министър Стоянов допълнителна информация за статистика от предходни периоди, защото от изнесеното не става ясно дали този трансфер се е засилил след първи януари.