Атанас Зафиров: БСП не влезе в съглашателство с мафията и не допусна да е контролирана партия

Мар 22, 2024 Новини БСП в медиите 0 300

Внасяме закон за отлагане либерализацията цената на тока за домакинствата – това е новината за БСП, а не че 49 души се подписали, бойкотирайки такъв тип политики за хората

„Продължаваме да стоим на нашата позиция, че единственият изход от тази агония и този унизителен театър, който разиграват управляващите, може да бъде решен само с избори. Управлението е напълно изчерпано, всъщност от  самото начало беше ясно, че то ще финишира така, защото беше създадено безпринципно и под външен натиск”.

Това заяви в ефира на България ON AIR зам.-председателят на БСП и народен представител Атанас Зафиров.

По думите му един бърз преглед на нещата, решавани в Народното събрание през тези 9 месеца, показва, че всяка седмица има решения, основно свързани с Украйна, с военна помощ, с европейски решения за Украйна.

„Външен натиск за съставяне на правителство и сега има, но участниците дотолкова вече са изчерпали моралния кредит на доверие, който получиха в началото с надеждата, че в името на някакви национални интереси могат несъвместими партии да управляват заедно. Но едва ли нещо смислено може да бъде произведено”, заяви зам.-председателят на социалистите.

Атанас Зафиров обрисува с няколко думи това управление: първата, според него е страх – този страх, по думите му, е основно в ГЕРБ и в лидера на ГЕРБ.

„Участвам в 3 комисии – две постоянни и една временна, тези комисии вече трета седмица нямат заседание. Комисията за контрол над специалните служби беше удобно обезглавена и на практика приключена, след като управляващите промениха паритетния принцип, на основата на който беше създадена. Направиха го, защото в един момент разбраха, че губят мнозинството в тази комисия и тя може да взима решения, различни от това, което очакват управляващите. Представете си в един тежък геополитически момент, бежанска криза - такава комисия да не работи”, посочи народният представител от БСП.

„В Комисията по отбрана сме свидетели на водевила, който се разиграва през последните седмици с министър Тагарев. Българските граждани помнят добре, че ние, от БСП, веднъж успяхме да го спрем да бъде министър. Злополучното му пребиваване в МО показва колко прави сме били”, подчерта Атанас Зафиров.

По думите му именно третата комисия, свързана с разкриването на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов може да събори управлението.  

„Ако ме питате за отношенията между ГЕРБ и ПП – първите заседания протекоха под взаимен обстрел, нападки и опити да се вмени вина за тази ситуация в съдебната система. Трябва да си пълен наивник, за да смяташ, че една такава организирана престъпна група, която сраства политика, съдебна власт с висша власт в държавата, може да функционира без държавна и съдебна протекция”, подчерта народният представител от БСП.

„Страхът, че тази комисия може да стигне до някакви разкрития, блокира тази комисия. Още от първия ден зададох въпроса – има ли политици, чиито имена излизат в документите. И получих сравнително уклончиви отговори. Продължавам и днес да питам – бил ли е Мартин Божанов сътрудник на полицията и на българските служби, отговор така и не получих. Как да даде отговор прокуратурата, като тя отказва да дойде на заседание на комисията. Абсолютен парадокс и конституционно нарушение. Г-жа Кирилова смята, че е редно да дава интервю за българска медия и да отговаря на въпроси, но не е редно да дойде в най-висшия орган на държавата – Народното събрание”, заяви в разговора за работата на временната комисия Атанас Зафиров.

„Страхът е не само у ГЕРБ – той е взаимен в сглобката. Защото днес се оказа, че 9 месеца сме имали финансов министър – фалшификатор, както чухме като определение в четвъртък. ГЕРБ го казаха, не ние – че 9 месеца Василев е фалшифицирал някакви данни и отчети, за да разберем сега, че 9 милиарда той ги е похарчил непрозрачно. Сега ли го разбрахте това нещо? Допреди 2 дни Асен Василев беше вашият финансов министър в папката на Мария Габриел.  Днес в залата на НС го наричате фалшификатор. Същото е с премиера Габриел. Допреди 2 дни всички се надпреварват да казват, че това е безспорният премиер, после се оказа, че е „красивото лице на мафията”, заяви зам.-председателят на БСП и добави: „Ако не стигнем до избори – то ще е заради страха и в двете политически сили”.

Социалистът характеризира управлението с още две думи – предателство към интересите на българските избиратели и безотговорност – защото нищо не са свършили за тези 9 месеца. „И големият въпрос днес е кой ще бъде виновен  - те всячески се мъчат да изкарат другия виновен”, заяви Атанас Зафиров.

По думите му битува някакво твърдение, че едни избори няма да доведат до нищо. „Не е така. Тези две управляващи партии ще понесат голяма електорална щета. Нашата принципна позиция, това, че БСП не влезе в никакви договорки, в никакво съглашателство с мафията, по никакъв начин не можем да бъдем упрекнати в това – сигурен съм, че това ще бъде разчетено от българските избиратели. Ще върнем част от нашия електорат, който беше буквално подмамен от сладките обещания на един хора дошли от нищото”, коментира зам.-председателят на БСП.

Атанас Зафиров припомни: „Да, ние управлявахме с ПП – но тогава социалният вектор беше водещ, имахме най-социалния бюджет в рамките на 20 млрд. лв. А днес говорят само за регулатори, министерства и постове. Това е разликата между тяхното управление и политиките, отстоявани от нас.  Ние тогава изпълнихме със съдържание термина „национална отговорност“. Кажете ми поне един принцип, който те не нарушиха? Днес арестуват Борисов, утре се прегръщат с него. Обясняват как Петков трошил чаши на масата и после стават и казват: ние ще управляваме заедно. Това им е принципът на управление. А нещо за хората?”, коментира Зафиров.

„Чуваме, че ще има опит отново да се изнасили българската Конституция - да се гласува премиер, без състав на правителство. Това са пак някакви пазарлъци. И тук е големият парадокс – избирателите на ГЕРБ казват: искаме избори, парламентарната група на ГЕРБ казва: искаме избори, самият Борисов се явява и казва: дайте да им дадем още един шанс. Не сме в детската градина, за да си играем на извинения”, каза още зам.-председателят на БСП.

„БСП внасяме закон за отлагане либерализацията на цената на тока с 1 година. Защото тази либерализация ще удари сериозно българските домакинства. Това е новината за БСП. А това, че 49 души се подписали някъде – някои от тях дори не са членове на партията, за други се напрегнах да се сетя кои са, те от години не са идвали, не знам къде са ги намерили да се подпишат. Това са все един и същи хора, които се опитват да бойкотират това ръководство и провеждането на такъв тип политики, обслужват интересите БСП да бъде слаба и контролирана партия, не независима и самостоятелна, която може да отстоява позиции, каквато сме”, заключи Атанас Зафиров.