Кристиан Вигенин: Управляващите продължават да крият какво договориха за мигрантите

Какво подписахте с Австрия и Румъния – не се правете, че няма споразумение, вие го изпълнявате. Ще има ли засилено присъствие на Фронтекс на българската граница?

„Отново се действа на парче, малко панически - да направим нещо, за да успокоим общественото мнение. Не виждам цялостна стратегия“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин за предложените от управляващите промени в Закона за МВР и Закона за администрацията, свързани с миграционния проблем. 

Той посочи, че България има Стратегия за управление на миграцията 2021-2025 г., но последният план за действие за тази стратегия е бил за 2022 г. „Няма известни, поне в публичното пространство, планове за 2023 г., за 2024 г. Ако е грешка, че не са качени на сайта на министерството – призовавам да го направят. Но ако няма, е още по-зле, защото очевидно 2 години ей-така сме ги пропуснали“, заяви Кристиан Вигенин. 

По думите му увеличаването на щатовете в МВР за засилване охраната по границата е добро решение. Вигенин, който е депутат на БСП от Ямбол обаче предложи: „Молбата на хората от общините Елхово и Болярово, както и на кметовете, е при новите назначения да се дава приоритет на местните хора. Те ще са по-мотивирани, защото с работата си ще пазят собствените си общини, домове и семейства. Второ, това ще спомогне за намаляване на темповете на обезлюдяването на тези региони“, заяви народният представител от БСП и добави, че връщането на полицейското управление в Болярово е добра стъпка. 

Кристиан Вигенин обърна внимание, от гледна точка на ефективността на разходите, да се мисли не единствено за повече хора, а и за оборудването на тези хора. Ако дадем повече средства да се поддържат пътищата по границата, за по-проходими автомобили, по-добре оборудвани гранични полицаи – да могат по-бързо да се придвижват от една точка до друга, дали няма да е по ефективно“, посочи народният представител от „БСП за България“. 

Той припомни, че след направените по искане на БСП промени през миналата година за завишаване на наказанията при организиран трафик на бежанци у нас, мерките са дали резултати.

Вигенин атакува управляващите заради продължаващото им мълчание за това какво са договорили по приемането на мигрантите: „Не съм чул МВР министърът да дойде и каже какви са позициите на българското правителство, когато се водеха преговорите на европейско равнище – за промените на правилата по отношение на миграцията. Ние тези въпроси ги научавахме от европейските медии и от ЕК – не ги научавахме от нашите министри. Особено когато трябваше да се случи това предварително, да знаем защо се отива, какво ще се обсъжда, да дадем мандат, ако трябва“, подчерта социалистът.

И се обърна към управляващите: „Това споразумение, което подписахте с Австрия и Румъния  - и не се правете, че го няма, то си е ангажимент на държавата, то е в протоколите на Съвета и България го изпълнява стриктно. Там е записано, че ще се увеличи значително присъствието на Фронтекс по нашата граница. Това така ли е? Никой не казва. ЕК в своето изявление не пое ангажимент, че това наистина ще се случи, това е някакво наше искане между България, Австрия и Румъния. Не съм чул досега ЕК да е направила нещо по този въпрос. Но това трябва да бъде изяснено – дали от Калин Стоянов, Мария  Габриел или Николай Денков, но да видим ще има ли такова значително по-сериозно присъствие на Фронтекс по нашата граница. Как то ще бъде комбинирано със засилване на присъствието на нашата гранична полиция.”