БСП към управляващите: Спрете с този театър! Пред камерите - чутовни борци срещу мафията във властта, после тичате да делите регулатори и министерства

Хората очакват реални разкрития за срастването на престъпност и държава и реални резултати от работата на комисията „Нотариуса“ – тя не може да бъде параван, с който да пазите сглобката, докато си делите държавата

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“, прочетена от зам.-председателя Атанас Зафиров от трибуната на Народното събрание

Вече втора седмица временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов не провежда заседание. Миналата седмица без никакво обяснение от ръководството, тази - по причина, че единствения поканен за изслушване, административния ръководител на СГП Илиана Кирилова не дойде в Народното събрание.

Защо имаше само един поканен, при условие, че има списък с поне 20 лица представляващи интерес за работата на комисията - също не стана ясно.

Това обаче не попречи на представителите на ПП-ДБ да използват наличието на камери и да започнат да задават въпроси на неприсъстващи хора, които забележете - те като ръководство на комисията са длъжни да обезпечат. Всъщност, във въпросите нямаше нищо ново – те бяха преразказ на написаното по-рано през деня в обширен материал по темата в сайта “Свободна Европа“.

За да е още по-пълна картината, малко след началото на заседанието, което въпреки отсъствието на гости, все пак можеше да се проведе и да опита да произведе някаква продукция, представителите на ГЕРБ в комисията по даден сигнал от вратата, напуснаха организирано залата. Накрая, в залата останахме представителите на опозицията, за да чуем справедливия гняв на присъстващите граждански организации, които за пореден път останаха излъгани в опита си да вземат участие в работата на комисията.

Защо се случва всичко това – има едно много просто обяснение. В момента вървят преговори – за запазване на сглобката и разпределяне на държавата. Подобни комисии, установяващи факти и обстоятелства, които могат да стигнат много дълбоко в сърцевината на един отвратителен модел на управление на държавата, характеризиращ се със срастване на политическа, съдебна власт и криминални структури в едно, може да нанесат непоправими щети в крехкия баланс между днешните управляващи. Това, разбира се няма да бъде позволено.

И идва голямата дилема, пред която е изправено ръководството на комисията – как хем да не дразним новоизпечените ортаци във властта, хем да обясняваме на народа какви чутовни борци с този модел на срастване на власт и престъпност сме. Защото, нали няма наивници в тази зала, които да мислят, че тази и подобни престъпни групи за влияние биха могли да съществуват и един месец без протекции от най-високо ниво на държавната и съдебна власт.

И започва театъра – заседанието е удобно провалено, репликите пред камерите обаче трябва да бъдат казани, председателят на комисията трябва да даде накрая брифинг, в който да изрази възмущение как така едни лоши хора отказват да идват в Народното събрание. И точка. До следващото провалено заседание, или по-скоро до приключването на живота на това Народно събрание.

Защото, ако нещо наистина има потенциал да събори тази власт, това е именно страхът от работата и евентуалните разкрития на тази комисия. Страх, който засега много успешно е успиван, предстои да видим докъде ще продължи тази летаргия.

Затова от името на ПГ на „БСП за България“ искам да се обърна към представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ:

Уважаеми, престанете да играете двойни игри – тази комисия е създадена, за да отговори на огромните обществени очаквания за реални разкрития около начина на функциониране на съдебната власт. Хората очакват от вас реални резултати и ако бяхте останали вчера в залата, щяхте да чуете гласа им и да усетите разочарованието в тях.

Тази комисия не е създадена с рекламна цел за кандидат-евродепутати, както и не може да бъде параван на хора с гузни съвести, предали интересите на собствените си избиратели.

Не можеш да бъдеш опозиция на самия себе си, уважаеми и неуважаеми колеги – хем да обясняваш пред камерите в каква ужасна реалност сме живели, хем да тичаш след заседанието  в съседната зала и да делиш министерства и регулатори!

Тази комисия не е създадена за решаване на вътрешнопартийни драми в ПП, кой е по-голям борец с корупцията. Защото видимо и това е мотив за някой от участващите народни представители, извън състава на комисията, но активни пред камерите, до които явно трудно стигат през обичайната си партийна процедура.

Предупредихме, че ще стане така още като сгазихте паритетния принцип при създаването на комисията и дадохте на опозицията няколко символични места в нея.  И в същото време, се опитвате да запълните тази дупка и да бъдете и опозиция, която търси истината и ръководство, което проваля заседанията?

Колко дълго може да продължи тази политическа шизофренност ?

Ако тази подигравка с българското общество продължава, парламентарната група на „БСП за България“ ще преосмисли своето участие в работата на тази псевдокомисия и ще потърси други начини за стигане до истината и осветляването й пред българските граждани.