БСП към управляващите: Подписвате празен чек за строеж на АЕЦ „Козлодуй“ – това е слугинаж

Поемете лична отговорност за това решение, не се крийте зад парламента, призовават депутатите социалисти

„Какво прави едно междуправителствено споразумение в парламента и има ли изобщо то работа тук? И защо намесвате парламента в тази за нас продажна история? Може би, защото се притеснявате за това, че след време може да носите наказателна отговорност за продажбата на българския национален интерес.“ Така се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов към министъра на енергетиката Румен Радев от парламентарната трибуна.

По време на дискусията по споразумението между България и САЩ за изграждане на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, той коментира, че по принцип двустранните споразумения за сътрудничество са нещо хубаво, но подчерта: „Споразумение, в което само едната страна е на печалба, а другата е принудена да нарушава националното си законодателство и да подписва неизгодни за държавата споразумения, това не е сътрудничество, а слугинаж.“

И се обърна към енергийния министър: „Вие и Министерският съвет, след като го смятате за толкова правилно, трябва да поемете лична отговорност, а не да се скриете зад колективната безотговорност на сглобката в парламента.“

„Като чета споразумението, угоднически и раболепно подписано от министъра на енергетиката, препотвърдено с решение на Министерски съвет и подписа на г-н Денков между правителствата на България и на САЩ, се питам България суверенна държава ли сме или сме станали колония и „бананова република“, заяви от трибуната народният представител Борислав Гуцанов.

Той обясни, че с това решение се дава възможност на база на идеен проект да се разреши строеж на новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“.

„Тоалетна не можете да построите на идеен проект без да има нужните документи, а тук ядрена централа ще строите по този начин“, реагира социалистът.

„За какво се правите на разсеяни, че става дума за технологията AP-1000 на „Уестингхаус“, която я има само в една централа във Вогъл и дори не е цялата централа, а само един блок? Другата, която започна да се строи в Джаксънвил, се спря преди 5 години и така не се реализира. Вие ще правите експериментално площадка в Козлодуй ли? Защо Великобритания, най-големият съюзник на САЩ, отказа тази технология, а вие раболепно се съгласихте?“, попита Гуцанов.

Депутатът от БСП обърна внимание на коментарите, че строежът ще струва около 14 млрд. лв. „Същите суми са дадени и в САЩ, където достигна до 30 млрд. лв. И тук искам да попитам икономистите на ПП-ДБ, които вчера говорихте как 170 млн. лв. за българското висше образование са много пари, как се изплащат 30 млрд. лв.? Откъде ще се вземат тези пари? Как ще се връщат те? И въобще тази централа ще заработи ли? Или  всички разбирате, че това ще е поредната черна дупка за крадене на пари, която правите?“, обърна се към мнозинството в парламента Гуцанов.  

„В България по закон не можем да кажем коя фирма ще бъде изпълнител, а тук отвън са ни казали „този и този ще бъде изпълнител, тази и тази ще бъде технологията“. Такова безобразие никога не се е случвало в Република България. Вие сте срам и това правителство и мнозинство трябва по най-бързия начин да си тръгнете“, каза още той.

И добави: „БСП сме партията, която последователно през всичките години искаме ядрена енергетика, но такава, която да бъде печеливша за страната ни. Затова направихме референдум и събрахме над 780 хиляди подписа, които бяха погазени от мнозинството. И тогава 5 млрд. лв. бяха много пари, сега 30 млрд. лв. са нищо ли?“

„Това споразумение е грубо нарушение на всякакви пазарни принципи. Борихме се за пазарна икономика, сега не – подписвате празен чек“, обърна се към управляващите проф. Румен Гечев.

Народният представител обърна внимание, че никъде в договора няма таван на цената, което освен, че не е пазарно, е в нарушение на всякакви европейски принципи. 

„Много е интересно, че това става точно когато се очаква вторият списък на „Магнитски“, коментира още проф. Гечев и попита защо правителство в оставка подписва такива споразумения.

Социалистът посочи, че в Чехия са отстранили „Уестингхаус“ от конкурса за строеж на тяхната ядрена централа, тъй като не дават гаранции за цената.

„Каква ще ви е цената? Колкото ви кажем, казват те. Кой ще контролира качеството - ние ще си го контролираме. Ще има ли неустойки при забавянето на строежа – няма да има. И правителството на Чехия им каза: „Довиждане, намерете си някоя друга страна, където да дерибействате.“ И такава страна  се оказа България“, уточни проф. Гечев.