Нинова към икономическия министър: Прикривате ли корупция в „Ел Би Булгарикум“

08.03.2024

„Скандалите в държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“ не стихват от 2 години. Получих отворено писмо от синдикалната  организация на КНСБ в  производствена база в гр. Видин с много тревожни въпроси от работещите там. От тяхно име предавам към вас и задавам няколко въпроса, които касаят: работници, цени и потребители, корупция, международно сътрудничество, в крайна сметка – перлата на българските държавни предприятия, както често наричаме „Ел Би Булгарикум“.

С тези думи лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията в предишното редовно правителство Корнелия Нинова  се обърна към министър Богдан Богданов по време на парламентарния контрол днес.

„Работниците във Видин обявяват стачна готовност“, съобщи Нинова от парламентарната трибуна и посочи: „Те нямат никакъв диалог с ръководството и с директора Иво Лилов, който единствено ги заплашва, че ако говорят публично и си разкажат проблемите, ще закрие предприятието във Видин. Заплатите са ниски – обяснението е, че предприятието е на загуба. Което е лъжа, защото публичните отчети показват, че е на печалба. В същото време изпълнителният директор Лилов назначава в администрацията нови хора на мениджърски и други длъжности със заплати от 3 500 лв. А твърди, че няма пари да се увеличат заплатите на работниците, които всъщност изкарват приходите на предприятието“, заяви лидерът на социалистите от парламентарната трибуна.

На второ място Корнелия Нинова постави въпрос, свързан с потребителите: „Защо изведнъж цените скочиха с 60 %, а пласментът на продукцията падна с 50 % - т.е. пазарният дял падна с 50 %. Какво наложи това? Има ли нещо общо със замерянето с корупционни скандали между няколко ръководства на „Ел Би Булгарикум“? Които взаимно се обвиняваха, че пробутват свои фирми като доставчици на мляко, и то от чужбина, с влошено качество? Дори един от директорите си позволи да призове българските граждани да внимават какво купуват, защото може качеството на българското мляко да е влошено. Което е абсурд!“, заяви тя.

Лидерът на БСП се обърна към икономическия министър, поставяйки въпроса директно: „Прикривате ли корупция в предприятието? Защото, след изнесените такива скандали стана ясно, че прокуратурата се занимава с няколкото ръководства на „Ел Би Булгарикум“ – имам предвид тези, назначени от служебния кабинет на президента, чиято практика и вие след това продължихте“.

На последно, но не по важност място Корнелия Нинова акцентира на международната дейност на „Ел Би Булгарикум“, която е една от най-важните в предприятието:

„Става въпрос за 50-годишни отношения с японската компания „Мейджи“, изключително сериозен партньор, който гарантира развитието на предприятието. Когато бях министър на икономиката и индустрията ние подготвихме една нова, високотехнологична лаборатория, която щеше да допринесе много за развитието на българската наука в тази сфера и за развитието на „Ел Би Булгарикум“. Сега разбираме, че това международно  сътрудничество е замразено. Дори вашият началник на кабинета Вичева си е позволила да пише писмо до „Ел Би Бугарикум“, в което им забранява да уговарят дати за посещението на японската делегация“, реагира Нинова.

В заключение лидерът на БСП се обърна към министъра на икономиката: „Всичко това, което правите представлява съсипване на най-доброто българско държавно предприятие, известно по целия свят. Унищожавате българската марка, известна и уважавана по целия свят. Защо се прави това? Има ли връзка с намеренията ви за преструктуриране на Държавната консолидационна компания и с бъдещи намерения за съдбата на предприятието „Ел Би Булгарикум?“.

Корнелия Нинова репликира Богдан Богданов, веднага след отговора му:

„Първо ни интересува съдбата на работниците, условията на труд и заплатите. Казахте, че средната заплата е 2746 лв. в началото на тази година и че се е повишила спрямо 2022 г с 33%. Сега ще ви кажа защо – защото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ разшири административния щат в София до небивали размери – назначиха се всякакви близки, шуробаджанащина отвсякъде, с високи заплати между 3 000 и 3 500 лв. И при 1000 лв. на работник средна заплата,  нормално е вие да изчислявате и да обявявате такава висока сума. Но, работниците страдат, а близкият кръг до сегашното ръководство се шири в централата на „Ел Би Булгарикум“ с високите заплати. Оттам идва повишението на заплатите“, заяви лидерът на социалистите и се обърна към работниците в държавното предприятие:

„Разбрахте ясно  - няма да ви се увеличат заплатите, защото дружеството щяло да фалира. При 3 846 лв. печалба. То щяло да фалира заради работниците, а не заради некадърно управление, не заради близкия кръг от фири и т.н. Това е абсурдно“, реагира Нинова.

Лидерът на БСП оспори отговора на икономическия министър и по отношение на потребителите: „Не ми отговорихте защо и какво наложи вдигане на цената с близо 60 %? Кой е виновен за онова понижение тогава което беше под себестойност? Сега българското масло струва 6.80 за разлика от германското и френското, което за същото количество струва 6.20 лв. едното, 5.90  лв.– другото. Откъде идва тази разлика, след като ползвате само българска продукция – няма транспортни разходи от чужбина, не повишавате заплатите на работниците? Откъде идва това повишение с 60 %? Това ни интересува по отношение на потребителите и на обявената от Вас така гръмко борба с инфлацията, налагане на българското производство и т.н“, подчерта Корнелия Нинова.

Тя добави, че поне за нея като министър на икономиката в предишното редовно правителство, за нея е шокиращо изречението „Възстановяване на пазара и финансовите показатели“.

„Сигурна съм, г-н министър, че много добре знаете в какво положение остави нашия екип предприятието. Печелившо. Увеличени заплати с 10 %, върнат дълг към ДКК – от 9.5 млн. лв. Напреднали преговори с „Мейджи“ – за което, също не ми казахте нищо, какво става с българо-японския проект за новата високо-технологична лаборатория. Т.е. от какво възстановявате – след като го оставихме цветущо, и по отношение на заплати, и по отношение на печалби, и по отношение на технологично развитие“, обърна се към Богдан Богданов Корнелия Нинова.

Тя постави и въпроса за корупционните практики: „Казвате, че всичко, което се случи в тази изминала година и половина като корупционни практики е дадено на прокуратурата – имате ли информация докъде е стигнало това разследване?“.

„И последно – знам, че е обявен конкурс за ново ръководство на „Ел Би Булгарикум. Въпреки, че така възторжено похвалихте състоянието на предприятието – имате ли намерение да смените сегашното ръководство и по какви причини?“, посочи Корнелия Нинова.