Георги Свиленски към Кирил Петков: И Царя излъга хората, но си даде 800 дни – вие го направихте само за 9 месеца

Върнете премиера беглец в НС – да не се крие от българските граждани, призова още в началото на дебата по оставката на кабинета „Денков“ социалистът

„В началото скрихте дебата от българското общество – решихте да не се излъчва по БНТ и БНР. Но, премиерът, ако има някакво отношение към „Възраждане“ и напуска в знак на протест, аз не мога да разбера отношението на българския премиер и на българското правителство към българските граждани“.

Това заяви в реплика към председателя на Народното събрание и управляващото мнозинство зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Той бе категоричен: „Тук в тази зала, премиерът стои не само пред народните представители, той чрез народните представители стои пред българското общество. Премиерът Денков обаче избяга от българските граждани, трябва да стои тук, колкото и неприятни неща да чува. Такъв беглец трябва с решение на НС принудително да бъде доведен. Защото, той дойде, изрецитира една камара лъжи и избяга. Да, ще чуе критика, неприятни неща, но той е кандидат за министър, за вицепремиер, а след 9 или 15 месеца – и за премиер? Такъв ли трябва да бъде българският министър, вицепремиер или премиер?“, реагира социалистът и се обърна към председателя на Народното събрание Росен Желязов:

„Моля, да върнете премиера в зала – за да чуят българските граждани какво е свършено. Защото, ние ще кажем, че голяма част от постигнатото според него и министрите му – не е постигнато. Върнете беглеца премиер обратно в залата!“.

В последвалия дебат зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ се обърна от парламентарната трибуна към Кирил Петков : „Г-н Петков, започнахте Вашето изказване с това, че няма такъв премиер в българската история, който да си е изпълнил обещанията. И сте прав – няма такъв премиер в българската история, който пред българските граждани да обещава едно, а на практика да предаде интересите на онези, които искаха промяната в България.”

„Какво сте си обещавали с г-н Борисов и г-н Пеевски няма никакво значение пред това, което обещавахте на българските граждани. Те гласуваха за вас, за да направите тази промяна, а вие се прегърнахте с Борисов, с подкрепата на Пеевски”, категоричен бе Свиленски.

По неговите думи няма друга партия в българската история, която да е постъпила по този начин.

„Даже и Царя, когато дойде в България да смени модела „Костов”, обеща 800 дни – поне си даде по-дълъг хоризонт. И той излъга българските граждани, но вие го направихте само за 9 месеца. Трябва да го признаете и да се извините на българските граждани за това което направихте, защото признат грях е половин грях”, подчерта социалистът.

И призова: „Занимавайте се с това, което можете. Може би в бизнеса сте по-добри, но с политика в България не се занимавайте. Защото, когато се занимавате с политика, лъжете вашите избиратели, лъжете българските граждани и пропилявате ценно време в живота на всеки един българин. Четири години пропилян живот в надежди моделът на ГЕРБ да бъде променен.”