Изказване на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

06.03.2024 г.

„Ние, от „БСП за България“, естествено, ще подкрепим тази оставка. Още от създаването на това мнозинство и правителство сме заявявали, че то е порочно заченато и абсолютно неестествено като сглобка. Да си припомним онзи запис, който представлява истината за това, което се случи след изборите. Тези хора не ви представляват реално, защото част от тях са резултат от  „добре, че направихме ала-бала с машините при президента, иначе нямаше да постигнем този резултат“. Т.е. те не представляват автентично тези, за които се представят тук, в парламента“.

Това заяви в изказването си от парламентарната трибуна по повод обсъждането на оставката на кабинета „Денков“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На второ място тя посочи: „Постигнаха математически сбор от брой депутати, необходими за това мнозинство. Но този математически сбор представлява моралното дъно  в политиката. Защото хора, които взаимно се отричаха, взаимно се клеха и арестуваха – се събраха. Пред вас се заклеха, че го правят в името на народа – но го направиха единствено в името на властта, в името на това да бъде изпран моделът на Борисов. Събра ги страхът и алчността. Страхът – да няма истинско правосъдие и моделът на Борисов и неговите представители да отидат там, където трябва. Страхът от „Магнитски“ и алчността за власт и постове. Това ги събра“, заяви Корнелия Нинова и добави: „Това е зачеркване на морала в политиката - един от най-важните въпроси днес. Затова хората не ви вярват. Защото не може преди избори да обещаваш едно, а след избори да правиш абсолютно друго“.

„В управленската програма на това правителство и мнозинство има 5 приоритета, изведени преди всичко останало. Как се изпълниха?

Първи приоритет – влизането на България в Шенген. Изпълнен на 3% - 3% е стокообменът и движението по въздух и вода. И неизпълнен на 97% , което е истинската икономика, истинската свобода на движение на стоки и хора. Приоритет – неизпълнен. Но поета тежест, единствено поставена към България  - да се приемат обратно мигранти. Резултатът го знаете, вече е факт – и не само, че е факт, но упорито се прикрива от управляващото мнозинство и правителството. Това буди много въпроси“, посочи Корнелия Нинова.

По думите ѝ първият приоритет - Шенген, е подигравка към България, признание на управляващите, че България е втора ръка държава в ЕС, че не сме равноправни на европейските граждани. „Това не е евроатлантизъм. Това е предателство към европейските ценности и към достойнството на българския народ“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП посочи вторият приоритет в програмата - приемане в Еврозоната от 1 януари 2025 г. „Невъзможен. Дори самият премиер вече изразява съмнения и в едно свое интервю казва: „Тази дата не е сакрална, може и по-нататък“. Еврозона  на 1 януари 2025 няма да постигнете поради обективни причини и това е третият ви приоритет в програмата – овладяване на инфлацията до 3%, за да се влезе в еврозоната. Приключихме 2023 г. с инфлация от 9.5%. – 3 пъти над поставената цел на правителството в тези приоритети - т.е. и този е неизпълнен“, заяви Корнелия Нинова.

Тя се спря на четвъртия приоритет - преработване на Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/  във връзка със Зелената сделка, енергийния проблем и „Мариците“. „Абсолютно неизпълнен“, категорична бе Нинова, като попита: „Някой от вас знае ли какво става с ПВУ? Дали са подадени предложения за преработване, дали са приети тези предложения в Брюксел, какви траншове предстоят, какво ще се случи с работещите в мините? Не знаем ясно какво става. Неизпълнен приоритет.“

Лидерът на БСП се обърна към управляващото мнозинство с думите: „Петият приоритет сигурно ще ви изненада, защото не чувам никой да говори за това – но, петият официален приоритет в програмата е създаването на ясни правила за разпределяне на парите в общините по общинските проекти, приемане на наредба и методика по кой начин да се разпределят тези пари. Нула. Също неизпълнен приоритет. Нито има наредба, нито има методика, всички проекти бяха приети в бюджета - много над сумата, която е предвидена в самия бюджет. В момента започнаха първите договори, интересно е да видим с кого се подписват тези договори. Дали има равнопоставеност между различните политически сили, представени в местната власт? Скоро ще ви представим и такава справка.“

Нинова се обърна към ГЕРБ: „Виждам, че от ГЕРБ кимате – отново изборно го правите, отново лобистко, тяснопартийно, отново делите българските граждани на едни, които живеят в едни общини, и други ,които са благоволили да си изберат кмет, различен от управляващото мнозинство.“

„Премиерът каза – ние изпълняваме управленска и законодателна програма. Управленската ясно – пет нули за пет приоритета. Но знаете ли колко законопроекта сте предвидили в законодателната програма на това мнозинство и правителство до края на декември 2023 година? 80 законопроекта. Знаете ли колко сте приели? Сигурна съм, че не. 11 законопроекта. 11 от тези 80 са приети досега за 9 месеца. Е, това успех ли е? Изпълнение на програмата ли е? 11 закона и 8 ратификации от 80 предвидени“, посочи тя.

„И сега в новото коалиционно споразумение е записано – актуализиране на законодателната програма, защото не е изпълнена. Ами - не е! Нищо не свършихте. Но как точно приехте тези 11 законопроекта, също е интересно. В разрез с всякаква нормална парламентарна и европейска практика, уважаеми евроатлантици. На две четения наведнъж, сутринта в комисия – на обяд приемане в зала. Противоконституционни текстове. Един от големите ви пороци е това – направихте реална и голяма стъпка към унищожаване на парламентаризма. Хвалихте се, че върнахте властта в парламента. Е, как я върнахте - с унищожаване на елементарна парламентарна практика и живот. За да злоупотребявате с процедури, с лобизъм, със закони“, подчерта Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП отново се обърна към мнозинството, акцентирайки на съдебната реформа: „Какво обаче постигнахте? Вашата гордост, съдебната реформа – това е съдебна катастрофа. И българският народ вижда всеки ден „Нотариуси“, „чекмеджета“, Пепи Евро, СС клубове, зависимости, записи разговори, всеки божи ден“, посочи Нинова и аргументира думите си с конкретни примери: „Конституцията – отказ от национален суверенитет с допускане на хора с двойно гражданство да ни управляват. Политическо овладяване на прокуратурата с допускането прокурорската квота във ВСС да бъде избрана от мнозинството, което управлява. Хаос в съдебната система, защото още няма Закон за съдебната власт, още не работи КПКОНПИ, още няма нов ВСС и нов Инспекторат“, заяви лидерът на социалистите.

„И искате тези, които са част от мръсотията в съдебната система днес - да се самопреборят със себе си и да я изчистят? Как си го представяте това? Нито крачка напред по отношение на истинска съдебна реформа, целта на която трябва да е прозрачност, бързина на процеса, справедливост. Нищо от това не се случи“, добави лидерът на БСП.

Корнелия Нинова постави важният въпрос: „В новото коалиционно споразумение, което ще обсъждате, няма нито дума за съществените въпроси на българския народ. Вие знаете ли, че в това, което предлагате, няма думата „здравеопазване“ изобщо. Няма и дума изобщо за доходи, бедност, неравенства.“

Тя даде и конкретика:„Хвалите се за увеличените заплати – вчера излезе официалната статистика в България – всеки десети  работещ е работещ беден. Не му стигат парите, дори и да работи, за елементарните нужди. През 2013 г. процентът на работещите бедни е бил 7,3%  от всички българи. През 2023 г. е 9.7%. За 10 години, въпреки всичките приказки за напредък, икономически растеж с над 2% са се увеличили работещите бедни хора. И няма нито дума за това, което досега правихте и имате намерение да правите занапред.“

Лидерът на БСП бе категорична в оценката на социалистите, че по тези ключови въпроси за хората няма нито една предвиждана реформа на уж реформаторите.

„Каква реформа има в здравеопазването – умират хората по улиците, като идеш – трябва да си доплащаш. Каква реформа има в образованието – вижте в учебниците какво пише, вижте качеството и как сме оценени като ниво. А без образование няма нищо. Вижте ,че се топим и изчезваме като народ – нито дума за демография“, заяви Корнелия Нинова и обобщи: „Всичко е делене на порции и на постове, делене на държавата, разпределяне на влияние, караници и скандали – 9 месеца ви се наслушахме на караниците и на скандалите кой, къде и как да бъде назначен. Да, това правителство трябва да си отиде – то е порочно от самото начало, то е създадено за това, за овладяване на държавата, а не за нейния просперитет и развитие“.

Корнелия Нинова обаче заяви: „Какво очаквате след това да се случи е още по-важно. Защото днес се гласува оставката. Какво ни чака? Вижте меморандумите и коалиционните споразумения, които си разменят. Също, няма нито дума за житейските проблеми на хората – за цени, за монополисти, за доходи, за демография. Всичко е механизъм за овладяване на държавата. Т.е. и след днешния ден ни чака още от същото, но в много по-голяма степен. Защото към тези споразумения има списък – на регулатори, на ВСС, които трябва да се овладеят. Те само започнаха с НЗОК, където се изпокараха кой е по-корумпиран, с БНБ. Дотук две. А представете си 30-40 такива и скандали кой е по-велик и как да си разпределят постовете във властта.“

С думите си, че в това споразумение се допускат политически назначения, лидерът на БСП обърна внимание на няколко изречения от изказването на Борисов от вчера, по думите ѝ, преминали мимоходом, но изключително показателни: „Показателни защо са им тези регулатори, защо им е ВСС, защо са им КФН, КРС. Борисов каза: „Как може да се смени шефа на НАП в Бургас без да се пита кмета?“ И след това: „Ние как ще идем на избори, кой бизнес ще ни посрещне на избори, след като НАП вече не е наш?“ Това е целта. НАП – наш, КЗК – на другите. За да бъдат инструмент, за да бъдат ползвани като бухалка. Това е целта – разпределянето на постовете и държавата, за да може институциите да са инструментариум за упражняване на властта, за мачкане на опоненти, за отнемане на бизнеси“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП.

И реагира: „Е, какво по-порочно от този модел на управление? Защо го легитимирахте? Бяхме тръгнали да го сменяме. Не само, че го върнахте, но и го узаконихте. Защото има още едно нещо, което се случва всеки ден – корупцията и задкулисието вървяха някъде на втори план. Сега, тези ги узакониха и ги записват в законите. Защото в закон е записано, че частната болница може да изписва лекарства 10 пъти по-скъпо от държавната и общинската. В закон. Хайде, иди и накажи някого за корупция. Защото, цитирам един от лидерите на ПП – „задкулисието седна на първия ред“. Стана „предкулисие“ и си узаконява далаверата.“

„Разбирате ли, че държавата загива с този начин на управление  - оставете партийния ни интерес, оставете опозиционното ни говорене, въпросът е много съществен. Тези задълбочават всичките проблеми на прехода, но ги легитимират. Корупцията става законна, задкулисието става предкулисие, народа никой не го пита и не се интересува“, заяви от трибуната Нинова.

И заключи: „Това 9-месечие днес приключва. Следващото, което ни чака, ако се стигне до нова сглобка, ще бъде това, което имаме досега, умножено по 3. Така, че днешната оставка дано да се превърне в повод за предсрочни избори и 2 в 1“.