В отговор на депутат от БСП: Над 14 000 проверки за райски газ и едва 35 установени нарушения

Контролът го няма, да се прибегне към по-строги мерки, призова Валери Митов

„Темата с разпространението на райския газ сред деца продължава да е на дневен ред. Той се разпространява свободно, както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужните резултати.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Валери Митов по време на парламентарен контрол в Народното събрание.  

Той уточни, че употребата на райски газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация на алкохол, включително бъдещи репродуктивни проблеми. По думите му употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане, като сред рисковете са още дефицит на витамин Б12 и развиване на психологическа зависимост. 

„Затова не можем да позволим разпространението да продължи. Моят въпрос към Вас, г-н министър, е породен от необходимостта да се включи райския газ  в списъка на рискови вещества, съгласно Приложение №3 от Наредба за реда за класифицирани на растения и вещества като наркотични”, обърна се Митов към министъра на здравеопазването проф. Хинков.

В своя отговор министърът заяви, че Националният съвет за наркотични вещества е решил, че райският газ не отговаря на критериите за наркотично вещество и не може да бъде класифицирано за такова. В изложението си той наблегна върху въведената забрана за продажба и употреба на лица под 18 години, като уточни, че Министерството на здравеопазването е дало нужните указания на РЗИ за извършване на проверки.

„Законовите промени не дават нужните резултати, защото ученици и деца успяват да поръчват онлайн и да се снабдяват с райски газ. Това показват и парковете и градинките, които са пълни с флакони от райски газ. Проверките в клубовете абсолютно не са достатъчно, защото всеки може да види как в тях се продава напълно свободно”, реагира народният представител от БСП. 

И допълни: „Ако не може да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се прибегне към по-строги мерки, защото виждаме, че законово сме направили всичко необходимо да го забраним, а контролът го няма.” 

Като потвърждение на думите на Митов министър Хинков прочете статистика, според която от извършени 14 837 проверки на РЗИ, са установени нарушения при едва 35 от тях.