Ченчев към Габриел: Българите в Западните покрайнини трябва да знаят, че зад тях стои българската държава

Очакваме действията ви по ангажимента, че нови програми ще продължат финансирането на общностите ни, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

„Това, което видях в Босилеград е притеснително. БСП излязохме с декларация за тревожните сигнали на нашите сънародници в Западните покрайнини за опитите за асимилацията от страна на сръбските власти. Разбира се, това е въпрос на дипломация между двете страни, но ние имаме много силна българска общност там и трябва да реагираме като държава – да продължим да съхраняваме българското достойнство, бит и традиция“. 

С тези думи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев се обърна към вицепремиера и външен министър Мария Габриел по време на парламентарния контрол. 

„В Босилеград видях много свършена работа от председателя на Българския-културно-информационен център, от Сдружение „Глас“ и Александър Димитров. Но, те са сериозно притеснени, тъй като в момента финансирането им по програма „Българска помощ за развитие и хуманитарна помощ“ е спряно“, посочи Ченчев. 

И добави: „Няма да се спирам на това колко важна е работата на българска общност там за запазване на българското. Не е тайна, че децата след като завършат училище там, предпочитат университетите в България. Трябва да  покажем, че сме загрижени, че сме едно цяло, че българската държава е зад тях“, заяви Иван Ченчев. 

Той се обърна към Мария Габриел: Какви действия ще предприемете по програмата „Българска помощ за развитие и хуманитарна помощ“ или по нова програма, за да продължат да извършват нашите сънародници в Западните покрайнини дейности изцяло и само в полза на българската самобитност“.  

Иван Ченчев подчерта, че нашите сънародници в Западните покрайнини гледат заседанието на Народното събрание и изрази надежда, че са останали от отговора на Мария Габриел. Но не спести факта, че те са сезирали българската държава и в частност и Външно министерство още на 21 януари, не са получили отговор и това ги е притеснило основателно. 

„Сега се надявам да последват стъпките, с които се ангажирахте“, обърна се Иван Ченчев към Мария Габриел.

„Краят на програмата е тази година. Разбрахме ,че ще има нова, разбрахме, че приоритетно ще се финансират нашите общности. Но докато това се случи – да помислим за една прекрасна инициатива - Детски великденски фестивал,  за 31 път в Босилеград. Нашите сънародници там нямат възможност изцяло да го финансират. Редно е българската държава да помисли, ние да помислим как да бъдат подпомогнати сънародниците ни там, за да се чувстват тези деца българчета и продължат да пазят българските традиции, заключи Ченчев.