Ченчев: Борисов сега си сложи подписа за творците, за да каже отново „Аз дадох“. А 3 мандата като премиер?

Това е консенсусно и надпартийно решение – творците са заслужили. Комисията по култура и медии трябваше заедно да внесем предложението, реагира народният представител от БСП и дългогодишен член на комисията

„Присъствах на дебатите, когато и самите заслужили творци изразиха огорчение от това, че толкова години са били оставени в забрава и че не могат да намерят необходимите документи за стаж през Концертна дирекция. Тези хора са заслужили и са обичани от нас. Те са дали живота си за музиката и културния живот на България. Тук две мнения няма“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев по време на дебата за отпускане на пожизнени награди на български творци в Народното събрание днес.

Той обаче подчерта несъгласието си с начина, по който трябва да се гласува това предложение. „БСП, разбира се, ще го подкрепим. Но, това беше работа на Комисията, това си беше изцяло в прерогативите на Комисията по култура и медии. Беше редно Комисията да внесем заедно това предложение. Защото то е консенсусно, защото е надпартийно“, заяви Иван Ченчев. 

„Вместо заедно да го внесем, изведнъж – видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа под предложението. Защо? Той нито е присъствал на дебатите, нито е член на Комисията по култура и медии, нито има понятие в конкретика. Неговото присъствие, подписът му тук, прави решението политическо. А то не трябва да е политическо. Както казах, то е консенсусно, надпартийно. Това са наши заслужили творци и любими изпълнители“, категоричен бе социалистът.

По думите му тези творци вероятно не са само 129 – едните с пожизнената награда от 500 лв., другите – с 350. Но е друг въпросът как се преценява тази награда - защото творците заслужават много повече. 

„Жестът ще бъде направен, защото той е отдавна и изцяло заслужен. Но, недоумявам от това председателят на една парламентарна група веднага да си сложи подписа под предложението и, както винаги го е правил,  да каже: „Аз дадох“. Решението ще мине, защото те са заслужили. Но Борисов управлява 3 мандата. Сега си сложи подписа за творците. 3 мандата като премиер, когато тези хора бяха забравени“, заключи Иван Ченчев.