Борислав Гуцанов към премиера: Какво направихте за 9 месеца по договора с „Боташ”?

01.03.2024 г.

„В какво състояние оставяте българската енергетика? Преди 9 месеца, когато встъпвахте в длъжността премиер, Вие и Вашият министър на енергетиката господин Радев говорихте, че имате определени съмнения за сделката с „Боташ”. 9 месеца по-късно какво направихте по тази сделка и има ли някакви действия?” С този въпрос се обърна народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов към министър-председателя Денков по време на парламентарен блицконтрол. 

Той подчерта, че 9 месеца е един сериозен период от време и още повече, че през този период са се натрупали загуби от близо 120 милиона лева само от сделки на борсата

„Купуваха се на по-висока цена и продавахте на по-ниска цена - това не е ли безстопанственост? Вие и Вашият министър взехте ли някакво отношение по тази тема? За това, че „Булгаргаз” загуби близо 40 процента от пазара, Вие взехте ли някакво отношение по този въпрос? Или 9 месеца говорите, че да, има проблем и че както ние с удоволствие очакваме Вашето заминаване, Вие с удоволствие няма да ни отговорите какво сте правили през тези 9 месеца”, каза Гуцанов.

„Господин министър-председател, радвам се, че Ви остават само 5 дни на поста, който заемате. Наистина се учудвам с каква лекота говорите неща, които очевидно не разбирате или Ви дават грешна информация, приемам и втората възможност. Което не Ви оправдава в никакъв случай”, реагира на отговора на премиера Денков социалистът в репликата си.