Атанас Зафиров: Оставка! Преди безхарактерните да си вдигнат ръката и пратят наши войници в Украйна и Молдова

29.02.2024 г.

„Какво стана ясно от днешното изслушване? Стана ясно, че в някакви затворени кръгове се обсъждат теми, които засягат съдбата на цели нации. И в тези срещи България участва дейно, а за резултата от тях ние научаваме от чужди премиери. И на тези срещи се поемат ангажименти, широкомащабни ангажименти, без никаква санкция, без предварителна оценка и без да е ясно кой носи отговорност за тези поети ангажименти“. Това заяви по време на днешното изслушване на премиера Денков и военния министър Тагарев народният представител от „БСП за България“ Атанас Зафиров.

Зам.-председателят на социалистическата партия се обърна към Тагарев и Денков: „Как да Ви вярваме, господин усмихнат министър на отбраната и господин премиер? Давате всички основания да смятаме, че наистина нещата, в които ни уверявате тук, на тази трибуна, няма да се случат. И ви припомням, господин министър, нашия диалог с вас по темата зенитно-ракетни комплекси  - когато вие обяснявахте как „никога, в никакъв случай, въобще дума да не става“. А вчера, като ви зададох въпрос на Комисията по отбрана - водили ли сте такива преговори за даряване на зенитно-ракетни комплекси, какво ми отговорихте? „Ще го кажа на закрито заседание, защото не мога да го кажа открито“, посочи Атанас Зафиров и добави: „След като не можете да го кажете на открито заседание, ми е ясно какво сте казали на закритото. По същия начин ще ни излъжете и за това, което коментираме в момента“.

Народният представител от БСП репликира свой колега от ГЕРБ: „Много лесно ще стане, господин Гаджев - ще ви съберат една вечер и ще ви кажат какво решение са взели в този затворен кръг. Ще направите едно извънредно заседание в ресорната комисия, на другия ден ще ни съберете в тази зала и ще вдигнете ръката, за да предадете българския национален интерес. И ще ги пратите и в Украйна, и в Молдова“, заяви Зафиров.

Народният представител от БСП и член на Комисията по отбрана отново се обърна към военния министър: „И на въпроса за Молдова не ми отговорихте. Знам, че сте обсъждали и такава тема. Затова изходът е само един - оставка на това правителство и спиране на задаващата се поредна национална катастрофа. И тук въобще не става дума за никаква руска пропаганда. Става въпрос за това, че нас ни управляват безхарактерни хора, които не могат да защитят българския национален интерес“, категоричен бе Атанас Зафиров.

По време на дебата зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски реагира: „Решението на Народното събрание е за изслушване на г-н Денков и г-н Тагарев, а не изслушване на господин Денков с помощта на господин Тагарев. Нашата парламентарна група зададе въпрос към господин Тагарев. Да излезе господин Тагарев и да отговори. Да излезе и да каже: "Не мога да отговоря,  защото не знам. Защото бях там и проспах. Не знам къде бях“. Но да излезе и да отговори, не да си подават топката. Когато питаме единия - отговаря другия. И в крайна сметка, никакъв отговор на никакъв въпрос“, заяви Свиленски и се обърна към председателя на Народното събрание: „Господин председател, моля, както отнемате думата, когато се излиза от темата, така да вкарвате гостите в темата“.