Проф. Гечев: БСП не се отмятаме от позицията си – Тагарев е опасен, искаме мир и разглобяване на сглобката

Фев 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 190

Да сте чули от управляващите имат ли конкретни мерки за задържане на младите у нас, нещо за развитие на икономиката, за пенсионната система? Не. Всеки ден слушаме кой да яхне регулаторите и кой повече да краде, посочи социалистът

„Аргументите на ГЕРБ и ДПС днес повтарят категоричната позиция на БСП когато при номинацията му за министър на отбраната, заявихме, че няма да допуснем по никакъв начин този избор. И Тодор Тагарев не стана военен министър в кабинета „Петков”. Това заяви пред bTV радио тази вечер народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев.

„На фона на проблемите – сериозното недокомплектоване на армията ни, липсата на ново въоръжение, това, че самолетите F-16 ще ги чакаме до 3050 година сигурно, той все към Украйна гледа. Нищо не е свършил в България, а стои повече в Украйна. И  все търси как да въвлече България в този конфликт. Тодор Тагарев е опасен за България и колкото по-бързо бъде свален,толкова по –добре”, посочи още социалистът.

По думите му Кирил Петков е направил лоша услуга на Тагарев като е казал, че  българският народ може и да не го харесва толкова, но пък го харесвали някакви евроатлантици в други страни. „Българският министър, който и да е той, бива избиран, за да защитава българските интереси, българската държава, не за да прави мили очи на чужди държави и народи, и да защитава чужди интереси”, реагира проф. Гечев.

Народният представител добави: „Да, ние сме страна член на НАТО и трябва да изпълняваме своите задължения, но това не е конфликт в границите на НАТО. Защо трябва да играем авангард?  Ангела Меркел и бившият премиер на Франция като подписаха Минските споразумения, защо после им измениха, защо България да е по-отговорна от Франция?”

В разговора за позицията на социалистите Румен Гечев бе категоричен: „БСП сме последователни - ние сме против санкциите срещу Русия, защото тези санкции съсипват икономиката. Второ – ние настояваме да се започнат незабавни преговори и с дипломатически усилия, а не с изпращането на повече оръжия, да се решава конфликта. Защото, колкото повече оръжия – по-жесток става конфликтът и повече хора – жертви”, подчерта той.

Народният представител от БСП подчерта, че БСП е подкрепила предоставянето на хуманитарна помощ, но няма да подкрепя каквото и да е въоръжение, тъй като това не решава конфликта, напротив – задълбочава го. 

На реплика на водещата, че все пак Украйна е нападнатата страна проф. Гечев отговори: „Да, този въпрос трябва да се разглежда балансирано, да – когато има война, няма напълно невинни. Но извън повтаряната теза за едната страна в конфликта, да посочим и другата: По данни на ООН украинското правителство е избило 14 хиляди руски граждани в Донбас, възродени са били и редица фашистки символи и паметници”.

„БСП поиска изслушване на премиера Денков в четвъртък в Парламента, за да поставим ясно въпроса: Кой упълномощи премиера да ходи в Украйна и да говори за някакъв договор за двустранно сътрудничество? Какво е казал и обещал? Защото, от това, което чуваме – подобна ангажираност е директно въвличане на България във войната. Някой попита ли след скандалното изказване на Макрон, че западни войници няма да бъдат изпращани в Украйна, източноевропейски ще бъдат ли?”, посочи социалистът.

За предстоящата ротация и управлението: „БСП искаме избори две в едно, тъй като тази сглобка колкото по-дълго стои на власт, по-зле става. Вижте колко отвратителна е картината в съдебната система, проядена от корупция. За развитие на икономика и енергетика не можем да говорим. България от износител стана нетен вносител на еленергия и този внос ще продължи да расте”, коментира Румен Гечев. И добави:

„Кой да оглави регулаторите, кой да яхне държавните компании, най-вече в системата на енергетиката и кой да краде повече – за това слушаме всеки ден.  Да сте чули нещо за икономиката, за пенсионната система, с какви конкретни стъпки ще задържат младите хора в България? Не. Всички ние слушаме как да си разпределят регулаторите”, заключи народният представител от БСП.