Христо Проданов: БСП остава твърда опозиция на сглобката - не влязохме в договорки, няма и да влезем

Фев 23, 2024 Новини БСП в медиите 0 244

Към общинските съветници в СОС: Политиката е това – да не предаваш избирателите си и изпълниш обещаното преди избори. Не може да се гушнеш с ГЕРБ, срещу които си твърдял, че се бориш. Нито пък да подкрепиш ПП-ДБ – които преди това са нарязали Паметника на Съветската армия, заяви депутатът от БСП

„Ето, затова хората не вярват на политиците”. Така заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Христо Проданов отговори на репликата на водещата на „Лице в лице” за ситуацията - в Народното събрание БСП да е опозиция, а в Столичния общински съвет  общинските съветници да са на власт, заедно с ГЕРБ, ИТН и отцепниците от „Възраждане”.

И добави: „На нашите съветници най-уставно им казахме с решение на Националния съвет, че не трябва да се влиза в сглобка в СОС, че имаме принципни позиции, най-малко, защото партиите, които са представени в СОС нямат политическата воля да направят така, че болниците да не са търговски дружества, например. Нямат политическа воля транспортът да е общински, а не частни фирми да печелят, нямат политическа воля да променят това „Софийска вода“ да се управлява от общинско дружество”, посочи Христо Проданов.

Социалистът репликира водещата и за участието на БСП в управлението заедно с ПП-ДБ. „Когато направихме коалицията с ПП-ДБ – тя беше, за да бъде изцяло разрушен моделът „ГЕРБ”. Друг е въпросът, че те предадоха каузата. Но каузата на площада, на свободните хора, беше този модел да бъде разбит”, посочи Проданов.

Той припомни и факта, че когато БСП е била в това управление, е имало социална програма в рамките на около 22 милиарда - най-голямата за последните години.

„А какво направиха общинските съветници? Първо, подкрепиха председател от партията, която срути Паметника на Съветската армия и след това се гушнаха с ГЕРБ, които уж щяха да изчегъртват”, подчерта Христо Проданов и добави: „Ние сме последователни в политиката си, опозиция сме в парламента, нямаме комисии, нямаме заместник-председатели в комисиите”.

В отговор на думите на водещата на „Лице в лице”, че и според Борисов, и според Петков предсрочните избори са логичен завършек, социалистът каза: „Не слушайте нито единия, нито другия - те започнаха много да си приличат по това, че всеки ден си сменят позицията. Аз не си спомням в два последователни дни Борисов да е казал едно и също нещо”.

„Не се притеснявайте, ПП и ДБ са добри хора, те ще отстъпят за всичко, така че Борисов отново ще си постигне своето и ще продължи да управлява заедно с Пеевски, а те ще са като смокинов лист. Ще отстъпят и за Външно, и за меморандума, бъдете сигурни, че сглобката ще я държат по една причина – ПП много искат да бъдат във властта”, посочи Христо Проданов.

По думите му единственият човек, който може да предизвика предсрочни избори в тази ситуация е Борисов. „Когато той реши, ще има предсрочни избори. Но в момента е очевидно, че Борисов изнудва ПП и ДБ. И те, като едни добри хора, ще отстъпят „в името на добруването на България”. Нали, „в името на добруването на България” беше направена тази сглобка – спомняте си какво се каза и какви бяха приоритетите – Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, еврозона. Кое от тези неща беше постигнато?”, реагира народният представител от БСП.

Но по думите му, са били постигнати други неща: „Вчера, като слушах изявлението на г-жа Габриел, се чудех къде е била тази жена в последните 15 години, когато говореше, примерно, за завладяването на държавата. Защо не попита г-н Борисов последните 15 години как се случваха тези неща – кой назначи Цацаров, кой назначи Гешев? Това са ясни за обществото неща. Дори в последните 9 месеца, къде беше г-жа Габриел? Нима не знае кой е шеф на Сметната палата? Г-н Главчев - ярка фигура на ГЕРБ. Кой влезе в Конституционния съд? Г-жа Атанасова - ярка фигура на ГЕРБ. И сега те се обвиняват взаимно за овладяването на държавата.”

На напомнянето, че в началото на този мандат БСП е била за експертно правителство, народният представител от БСП репликира: „В тази ситуация – да се прикачваме към сглобката, е изключено. Тогава ситуацията беше след пет парламентарни избора,  стояха важни теми като Шенген, ПВУ, предстоеше да се приеме бюджет на държавата. В онази ситуация имаше някаква национална политическа  цел, за която си заслужаваше за определено време – половин или една година, да има експертно правителство. В днешната ситуация обаче – БСП е твърда опозиция на това, което се случва”, категоричен бе Христо Проданов.

„Днес имаме бюджет, такъв, какъвто сглобката прие и реши. ПП отново са в управлението, но сега няма такъв ръст на пенсиите. А преди изборите ПП ни убеждаваха, че те са увеличили пенсиите. Сега БСП не е в управлението и няма такъв ръст на пенсиите. Времето показва кой е бил прав”, посочи  социалистът и добави: „Политиката е това – което си обещал пред хората по време на избори, да го изпълняваш. Градската легенда не само след последните избори и след други избори е говорила, че ще направим правителство с ГЕРБ – не го направихме. Ние с действията си доказахме, че отстояваме принципи.”

По думите му БСП смята, че е правилно да участва във властта тогава, когато може да защити политическите си искания. „А те са свързани със социалната политика, с демографията, която е голям бич и според нас, борбата с нея трябва да стане национална цел”, заяви народният представител.

На въпрос за последния скандал – около изграждането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”, Проданов отговори: „Поредното доказателство за безпардонната корупция. Борбата е кой да изпълнява строителството на електроцентралата. И забележете – да се избере изпълнител на базата само на идеен проект. На базата на идеен проект не се избира строител дори и за кучешка колиба. Това управление задраска и бъдещето на България като ядрена държава”, заключи Христо Проданов.