Атанас Зафиров: Съветниците от БСП, вместо да разградят модела на ГЕРБ в София, станаха част от него – това в политиката се наказва

Фев 23, 2024 Новини БСП в медиите 0 796

23.02.2024 г.

 „Много е важно, след като приключи своята работа, комисията за Нотариуса да предложи добър законодателен пакет от мерки, които да позволят повече да няма такива групи за натиск в българската правораздавателна система.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и член на временната парламентарна комисия Атанас Зафиров в ефира на „Евроком“.

По неговите думи, се е оказало, че нещо не функционира добре и в изпълнителната власт, която контролира правоохранителните органи, тъй като всички участници дотук недвусмислено са казали, че в тази престъпна схема са замесени хора от службите и МВР.

„Комисията трябва да стигне докрай и българското общество да разбере кои са поръчителите. Тази порочна връзка трябва да бъде разкъсана и да се започне отнякъде. Нещата, които каза съдия Цариградска, за заплахите, които е получавала, са много плашещи“, каза Зафиров след второто заседание на комисията.

Той обаче изрази доза песимизъм относно крайния резултат от работата ѝ заради начина, по която тя е структурирана – опозицията има едва 4 от общо 17 места в нея.

„Най-логичното беше тя да бъде на паритетен принцип, защото е ясно, че накрая, когато трябва да се вземат някакви решения, няма да се позволи да излязат факти и обстоятелства за хора, свързани с управляващото мнозинство. Въпреки това ние ще участваме активно в нея и ще работим да се стигне докрай“, заяви социалистът.

Той коментира и част от разкритата дотук информация за схема за изнудване на публични личности, магистрати и бизнесмени.

„С пари от престъпна дейност са се финансирали определени медии и сайтове, често с неясна собственост, в които се пуска позоряща информация върху публични личности и магистрати, върху които трябва да се окаже някакъв натиск. Тази информация, без да бъде доказана, се използва от прокуратурата като метод за самосезиране, след което започва съответното производство“, обясни Зафиров.

Той изрази подозрение, че тази престъпна машина се е използвала и срещу политици от опозицията в лицето на БСП.

„От 15 години водим битка, особено активно през последните 8, с корупционния модел на управление на страната. За съжаление, тези 6 месеца, в които бяхме част от управлението и имахме шанс да започнем да го разграждаме, приключиха много бързо най-вече заради част от участниците в него, които сега върнаха на власт този модел“, подчерта народният представител.   

„БСП в момента стои твърдо на своите позиции и сме непримирими и към модела, който продължава да ни управлява, и към начина, по който се консумира политиката. Няма да издържи дълго тази конструкция. Въпросът не е дали, а кога“, категоричен бе Зафиров.

Според него не е нормално поведението на общинските съветници от листата на БСП в София, които цяла кампания са обяснявали как ще разградят модела „ГЕРБ“, завели са дело за фалшифициране на изборите, накрая да станат част от този модел.

Коментарът си заместник-председателят на партията направи след събитията в четвъртък, след които решението за разпределението на комисиите в Столичния общински съвет е препотвърдено с гласовете на съветниците от БСП, които са със свалено доверие от ръководството на партията.

„Те са получи 4 комисии и то възлови - най-много след ГЕРБ, които имат 5, което те прави съпричастен към управлението на столицата и модела „всички на масата“. Това в политика винаги се наказва и неслучайно възмущението от това поведение сред нашите активисти и членове е много силно“, посочи Атанас Зафиров.